podle-aceru-se-budou-v-rusku-radeony-hd-5000-prodavat-jako-hd-6000
Novinka Podle Aceru se budou v Rusku Radeony HD 5000 prodávat jako HD 6000

Podle Aceru se budou v Rusku Radeony HD 5000 prodávat jako HD 6000

Mirek Kočí

Mirek Kočí

22. 10. 2010 19:09 3

Acer tvrdí, že některé Radeony HD 5000 mají nový BIOS a prodávají se jako řada HD 6000.

Reklama

V nejbližších dnech bude v Ruské federaci uvedeno do prodeje několik modelů stolních počítačů s grafickými kartami entry-level série Radeon HD 6000. Podle tamního zastoupení společnosti Acer, ale rusové pravděpodobně „obdrželi“ staré, přejmenované grafické karty (HD 5000) s přelepeným označením a modifikovaným BIOSem. Aktivní divize Aceru při své investigativní činnosti zjistila, že dvě největší společnosti zabývající se montáží počítačových sestav, Depo Computers a K-Systems, začnou maloobchodním prodejcům dodávat sestavy s přeznačenými kartami. O tomto incidentu informoval magazín Cnews Ivan Podonin, manažer pro rozvoj a prodej maloobchodních stolních počítačů společnosti Acer v Rusku.

S pravděpodobností jde o akcelerátory určené do levnějších sestav, z toho lze usuzovat, že je pohání čipy Cedar a Redwood. Společnost K-Systems již navíc oznámila, že počátkem listopadu začne plně distribuovat systémy, jež budou obsahovat Radeon HD 6250, HD 6390 a HD 6510.

Podle Aceru se budou v Rusku Radeony HD 5000 prodávat jako HD 6000
i Zdroj: PCTuning.cz

Generální ředitel Depo Computers, Sergej Eskin, informaci, že i oni mají prodávat počítače osazené „cinknutými“ kartami, nepotvrdil ani nevyvrátil. Podezření Aceru jej nicméně překvapilo. Eduard Voronětský ze společnosti  K-Systems poté uvedl, že startují s prvními dodávkami počítačů určených pro maloobchodní prodej – objevit se mají řetězcích M. Video, Eldorado a MediaMarkt. Podle něj bude největší důraz kladen na prodej levných sestav s Radeonem HD 6250, 6390 a 6510. K dispozici mají ale pochopitelně i výkonnější HD 6870 a HD 6850.

Zástupce Aceru si ale stojí za svým: „Grafické karty, které mají ruské firmy k dispozici, nejsou nové, nýbrž pouze přeznačené modely starší generace. Prodávat se ale budou pod hlavičkou HD 6000“.

Největší evropský řetězec počítačových obchodů, společnost Media Market, již oznámil, že chystanou zásilku počítačů prověří, a pokud se obvinění prokáže, odmítnou počítače prodávat. Specifikace nových GPU, kterými K-Systems (a možná nakonec i Depo Computers) počítače vybavila, nebyly i přes mediální tlak zveřejněny. Kdo ale nežije pod balvanem, možná již tuší, která bije. Pravděpodobně se opakuje situace z minulého roku, kdy nové akcelerátory HD 4200 využívaly jádra RV61x, kterým původně disponovala již řada HD 3400.

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama