Přelomový 30TB disk od Seagate otevírá brány vyšším kapacitám a nižší spotřebě
i Zdroj: Seagate
Novinka Přelomový 30TB disk od Seagate otevírá brány vyšším kapacitám a nižší spotřebě

Přelomový 30TB disk od Seagate otevírá brány vyšším kapacitám a nižší spotřebě

David Švrček

David Švrček

23. 1. 2024 08:00

Seagate oznamuje nový HDD disk Exos o kapacitě 30 TB využívající nové technologie Mozaic 3+. Tato technologie snižuje spotřebu energie až o 40 % a otevírá brány budoucím velkokapacitním diskům.

Reklama

Někomu by se mohlo zdát, že éra mechanických hard disků je pryč, zdání však klame. SSD disky jsou v dnešní době stále drahé a proto se v diskových polích a servrovnách používají stále velkokapacitní HDD disky. Jeden z největších výrobců mechanických disků, Seagate, přichází však s novou technologií Mozaic 3+, která vylepšuje současné mechanismy disků a posouvá je na efektivnější úroveň. Nový disk tak dokáže zvýšit svou kapacitu a zároveň snížit spotřebu energie.

Mozaic 3+ kombinuje hned několik nových technologií do jedné. Hlavní změnou oproti klasickému HDD disku je výměna materiálu zápisového média z kovové slitiny na slitinu nanočástic platiny. To primárně umožňuje zmenšit fyzickou velikost jednoho bitu dat a tím pádem na stejnou plochu uložit větší množství dat. Samotné plotny disku mají díky této technologii  kapacitu 3TB, výrobce do budoucna počítá s plotnami o kapacitě vyšší jak 5 TB.

Technologie Mozaic 3+
i Zdroj: Seagate
Technologie Mozaic 3+

Technologie ke své efektnivní práci využívá plazmonického zápisu, nanofotonického laseru a integrovaného RISC-V 12nm řadiče s až 3krát vyšším výkonem oproti stávajícím diskům, jak uvádí výrobce. Lepší pochopení celého principu fungování vysvětluje toto propagační video.

Disk bude na trh uveden do pár měsíců, samotný výrobce zatím termín zahájení prodeje blíže neupřesnil. Disk nalezne uplatnění hlavně v serverových polích, kde výrazně ušetří nejen spotřebu energie serverů, ale také přidá na jejich kapacitě. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama