prezentace-32nm-cpu-do-intelu
Novinka Prezentace 32nm CPU do Intelu

Prezentace 32nm CPU do Intelu

Jan Šorfa

Jan Šorfa

23. 2. 2009 00:00 14

Intel zveřejnil prezentaci zkušebních vzorků jeho nové 32nm generace procesorů s kódovým označením Clarkdale založených na jádrech Westmere a integrovaným 45nm grafickým procesorem.

Reklama

Na YouTube se okamžitě objevilo krátké video, na kterém Intel prezentuje novou CPU-GPU platformu založenou na zmíněném 32nm procesoru s integrovaným 45nm grafickým čipem, díky kterému nepřesahuje spotřeba celého systému v zátěži hodnotu 65W. Musím říci, že taková hodnota celkové spotřeby je velice příjemná a nejednoho majitele by potěšila snížená spotřeba při zachování určitého výkonu.

Prezentace 32nm CPU do Intelu
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel také uvedl, že jedno jádro procesoru je schopné řídit až čtyři samostatná vlákna najednou. Je také velmi pravděpodobné, že integrovaný grafický procesor bude velmi podobný integrované grafické kartě, která je použita na čipsetu G45. Rozdílný je i návrh grafické karty, která už nebude navržena nativně, ale bude provedena v takzvaném "Multi-Chip Package". Díky tomu bude možné grafické jádro jednoduše vyměnit za jiné a nebudete nuceni při "upgradu" grafické karty měnit i procesor nebo základní desku.

Mimo desktopové verze 32nm procesoru Clarkdale založené na jádrech Westmere bude dostupná i mobilní verze procesoru nazvaná Arrandale. Intel plánuje také vydat pro desktopy šestijádrový "high-end" procesor nazvaný Gulftown. Vydání procesorů Clarkdale a Arrandale je naplánováno na 4. čtvrtletí 2009 a Gulftown bude podle Intelu dostupný až v roce 2010.

Zdroj: Fudzilla

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama