Procesor, který umí vše: Tachyum Prodigy, 128 jader a 5.7 GHz
i Zdroj: Tachyum
Novinka Procesor, který umí vše: Tachyum Prodigy, 128 jader a 5.7 GHz

Procesor, který umí vše: Tachyum Prodigy, 128 jader a 5.7 GHz

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

13. 5. 2022 11:20 6

Revoluce? Pokud dojde k masivnímu nasazení Prodigy, data centra dostanou pořádné nitro.

Reklama

Společnost Tachyum vytvořila zřejmě nejvýkonnější procesor dneška. Prodigy® T16128 Universal Processor, jak je oficiální název, je pořádný macek. Obsahuje 128 64bitových jader s frekvencí až 5.7 GHz, má 16 DDR5 paměťových řadičů a 64 PCIe 5.0 linek. A to hlavní, dokáže schroustat každý náročný výpočet (HPC, AI), který dostane. A to vše na jednom čipu zároveň, tudíž efektivita je podle společnosti asi desetinásobná v poměru k současnému hardware. A cena třetinová.

Procesor, který umí vše: Tachyum Prodigy, 128 jader a 5.7 GHz
i Zdroj: PCTuning.cz

Firma Tachyum také tvrdí, že výkon Prodigy je čtyřikrát větší než u nejrychlejšího Xeonu a třikrát lepší než jedna NVIDIA H100. Aby dosáhli takových výsledků, procesor podporuje širokou škálu operací (FP64, FP32, TF32, BF16, Int8, FP8, TAI) a zvládá vektorové a matrix výpočty.

Velkou předností Prodigy je univerzálnost, čili mohou současně na různých jádrech běžet rozdílné operace (ray tracing, AI výpočty, HPC) a není nutno požadavky delegovat na jiné CPU. Pokud bude Prodigy masivně nasazen do data center, dá se očekávat solidní zvýšení výpočetní kapacity, snížení spotřeby a konečně průlom v AI. Skynet už čeká.

Zdroj: tomshardware

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama