Procesory Alder Lake se v novém socketu LGA1700 prohýbají, ale je tu řešení
i Zdroj: depositphotos
Novinka Procesory Alder Lake se v novém socketu LGA1700 prohýbají, ale je tu řešení

Procesory Alder Lake se v novém socketu LGA1700 prohýbají, ale je tu řešení

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

21. 4. 2022 14:30 2

Koupíte si nové komponenty, vše smontujete a ejhle, teploty procesoru lezou nebezpečně vzhůru?

Reklama

Pokud ano, pak máte možná problém s prohnutím IHS. Nová patice LGA1700 a způsob usazení procesoru v ní totiž vytváří velký tlak na prostřední část CPU. To se pak díky tomu může lehce prohnout a IHS ztratí část kontaktní plochy s chladičem. Podle informací se teploty mohou zvýšit o cca 5°C. Není to mnoho, ale někdy je pár stupňů na přetaktovaném systému to, co určuje jeho stabilitu. Na krátkém videu níže je vidět, jak vznikne ohyb a mezera. 

Intel o této „vlastnosti“ ví a vyjádřil se ve smyslu, že jisté malinké defekty IHS jsou očekávané a nemohou způsobit, aby procesor nesplnil své specifikace. Pokud se v tom budete hrabat na vlastní triko, přijdete o záruku. Jinak řečeno, víme o tom, ale je to v cajku, protože jsme to řekli a neuznáme žádné reklamace.

Nicméně, firma Thermalright už nabídla své řešení, tzv. „Bending Corrector Frame“. Tahle věcička je vytvořená pro patici LGA1700 a má zabránit nechtěnému prohnutí IHS. Prozatím je dostupná jen v Číně, ale dá se očekávat, že něco podobného nabídnou i ostatní firmy specializující se na chlazení, tuning a podobně.

Pokud byste chtěli nějaký fix hned, Igor zjistil, že stačí pod ILM (Independent Loading Mechanism) dát podložky. Více zde

zdroj: videocardz

Procesory (zdravé) nakoupíte u našeho partnera CZC 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama