Procesory Raptor Lake Refresh dostanou další jádra navíc
i Zdroj: Intel
Novinka Procesory Raptor Lake Refresh dostanou další jádra navíc

Procesory Raptor Lake Refresh dostanou další jádra navíc

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

13. 7. 2023 14:30 25

Intel se opravdu snaží, aby z platformy LGA1700 vyždímal co se dá. A vzhledem k navýšení jader asi ještě nenarazil na úplný limit.

Reklama

Procesory Raptor Lake jsou pokračováním vcelku úspěšné 12. řady Alder Lake, která představila kombinaci výkonnostních a efektivních jader (P+E). V následující generaci Raptor Lake se počty lehce zvýšily a to samé se pravděpodobně stane i s řadou Raptor Lake Refresh. Oblíbený i5-13600K má konfiguraci 6P+8E, ale nástupce 14600K už bude 8P+8E. A to je stejně, jako má nyní i7-13700K. Ostatně stejný postup byl i v případě posunu z Alder Lake na Raptor Lake. Osvědčený herní procesor i5-12600K s počtem jader 6P+4E předal tuto konfiguraci nižšímu modelu i5-13400. Čili jádra a jejich kvantita z vyšších řad se pomalu ale jistě přesouvají níže. A z toho máme jedině užitek.

Procesory Raptor Lake Refresh dostanou další jádra navíc
i Zdroj: videocardz

Kromě nejvyššího modelu i9-14900K budou mít všechny kousky víc jader, víc vláken a tudíž víc výkonu. K tomu jistě budou zvýšeny i frekvence, ale otázka je, co Intel vymyslí s oním 14900K(S), jelikož jádra zůstanou na počtu 8P+16E. Leda ještě vypotit pár extra MHz navíc. Z dosavadních informací to sice vypadá na pouhé zvýšení o 200 MHz, ale to se může nakonec lišit. Samozřejmě jako obvykle musíme brát zvěsti s rezervou, ale znějí dost reálně. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama