Procesory Ryzen 7000 se žhaví tak moc, že poškozují sebe i základní desky
i Zdroj: AMD
Novinka Procesory Ryzen 7000 se žhaví tak moc, že poškozují sebe i základní desky

Procesory Ryzen 7000 se žhaví tak moc, že poškozují sebe i základní desky

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

27. 4. 2023 20:15 77

Ryzeny si prostě řeknou o víc voltů, než je zdrávo a problém je na světě. Výrobci základních desek reagují a AMD taky řeklo svoje.

Reklama

Nedávno jsme psali o tom, že Ryzeny 7000 s 3D cache se dají přetaktovat pomocí utilit od výrobců základních desek a ještě zvýšit napětí do extrému. Jenže pak se CPU upeče během okamžiku. Zdá se ale, že se obdobný problém objevuje i u běžných Ryzenů a souvisí rovněž s přetaktováním a BIOSem. Zjednodušeně řečeno si paměti a procesor řeknou o příliš velké napětí a deska jim ho spokojeně dodá. Zvýšení napětí mělo zničit tepelnou ochranu procesoru a tudíž ten pak pokračoval dál, dokud se neupekl. Alespoň tak to vidí overclocker der8auer.


Vyjádření AMD:

„We have root caused the issue and have already distributed a new AGESA that puts measures in place on certain power rails on AM5 motherboards to prevent the CPU from operating beyond its specification limits, including a cap on SOC voltage at 1,3 V"

Procesory Ryzen 7000 se žhaví tak moc, že poškozují sebe i základní desky
i Zdroj: S dovolením Speedrookie/Reddit

AMD problém potvrdilo a chystá AGESA update, které omezí SOC na procesoru na 1,3 V. Tento update nemá mít vliv na schopnosti přetaktovat paměti pomocí profilů EXPO nebo XMP, ani využití technologie PBO (Precision Boost Overdrive). Právě přetaktování pamětí pomocí EXPO bylo prý příčinou problému, protože se zvýšilo i napětí CPU. Každopádně výrobci desek už vydávají nebo připravují updaty BIOSů, aby se sklady neplnily zavařenými deskami a procesory. Majitelé Ryzenů 7000 by měli své desky updatovat hned, jak to bude možné.

Procesory AMD Ryzen i jiné (živé a zdravé) najdete na CZC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama