prodeje-3d-cipu-ve-ctvrtem-kvartalu
Novinka Prodeje 3D čipů ve čtvrtém kvartálu

Prodeje 3D čipů ve čtvrtém kvartálu

Michal Mitrega

Michal Mitrega

2. 2. 2009 00:00 7

Pojďme se podívat na srovnání počtu prodaných grafických čipů ve třetím a čtvrtém kvartálu roku 2008 u nejvýznamnějších výrobců (Intelu, NVIDIE, AMD a VIA).

Reklama

Čtvrtý kvartál byl pro všechny výrobce zklamáním. Nejméně utrpěla NVIDIA (-28,2%) a nejvíce Intel (-37,1%) a AMD (-38,9%). Celý trh se propadnul o téměř 35%. Na následujícím grafu jsou zachyceny prodeje v milionech grafických čipů a změna mezi kvartály v procentech.

Prodeje 3D čipů ve čtvrtém kvartálu
i Zdroj: PCTuning.cz

Podobnou situaci jsme mohli pozorovat i o rok dříve. Tehdy se prodeje propadly v průměru o 25%. Může jít tedy částečně o sezónní vlivy.

NVIDIA si ve čtvrtém kvartálu polepšila získáním o 10,4% většího tržního podílu na úkor Intelu, který se propadnul o 3,2% a AMD se zhoršením o 6,3%. Zajímavá je i situace výrobce VIA, který sice neprodal tolik jako ve třetím kvartálu, ale jeho tržní podíl se zvýšil úplně nejvíc o 11,1%. Investice do 'malých' platforem (Mini-, Nano-ITX) a úsporných procesorů se začíná vyplácet.

Prodeje 3D čipů ve čtvrtém kvartálu
i Zdroj: PCTuning.cz

Největší tržní podíl si stále drží Intel s 47,8%, dále následuje NVIDIA s 30,7% a AMD s 19,3%. Z celkových prodejů 72,35 milionů PC čipů šlo 37,5 milionů do desktopových počítačů a 34,9 milionů do notebooků.

Zdroj: Hadware Info

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama