prodeje-zarizeni-od-applu-rok-po-roce
Apple Novinka Prodeje zařízení od Applu rok po roce

Prodeje zařízení od Applu rok po roce

Jaroslav Lexa

Jaroslav Lexa

18. 2. 2012 06:30 4

Dnes, se podíváme zpátky do minulosti na to, jak se dařilo Applu prodávat jeho produkty. Nejspíš budete tak jako já překvapeni.

Reklama

Včera jsme si pověděli, že se Apple snaží o unifikaci jeho dvou operačních systémů. Podle čísel které si teď ukážeme, je jeho počínání více než logické.
 


Nepřehlédněte:  OS X 10.8: jaký bude Mountain Lion?

Prodeje zařízení od Applu rok po roce
i Zdroj: PCTuning.cz






Když Apple uvedl v lednu 1984 na trh svůj první Mac, neslavil s ním nikterak velký úspěch. Mac byl zaměřený na specifickou část trhu a tomu odpovídaly i čísla prodejnosti. Zaměření se na určitý typ zákazníků má zkrátka své stinné stránky.

Všechno se změnilo, když Apple začal vyrábět produktovou řadu iPod (2002). Ten se stal s více jak 100 miliony prodaných kusů nejpoužívanějším MP3 přehrávačem. Poté následoval iPhone (2007) a konečně iPad (2010). Jak můžete sami vidět na obrázku výše, telefony a tablety od Applu prostě lidi chtějí. Jenom za poslední kvartál se iPhonů prodalo nějakých 37 milionů kusů. Naproti tomu Maců se ve stejném období prodalo jen asi 5 milionů. Zelená křivka reprezentující iPod ukazuje, že je MP3 přehrávač od Applu jakousi sezónní záležistostí a čísla prodeje stoupají hlavně v období Vánoc. 

Prodeje zařízení od Applu rok po roce
i Zdroj: PCTuning.cz




Nebudu vás už dál zbytečně napínat. Applu se podařilo pouze během roku 2011 prodat víc iPhonů / iPadů, než Maců v celé jeho 28-mi leté historii. To znamená, že OS X se stal v podstatě okrajovým operačním systémem a je jasné, proč do něj vývojáři integrují aplikace z iOS. 

Celkem bylo Applem prodáno již 316 milionů zařízení na platformě iOS. Více ohromující je fakt, že pouze během roku 2011 bylo prodáno 156 milionů těchto zařízení (iOS), než Maců v celé jeho historii. Zdroj uvádí, že jich bylo prodáno 122 milionů, přičemž za prvních 15 let na trhu to bylo jen nějakých 32 milionů. Stoupající trend prodejnosti zaznamenal Apple s Macem v roce 2006 a zatím se ho stále drží.

 

Zdroj: xbitlabs 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama