Programátor samouk vydělává miliony hrami vytvořenými za půl hodiny
i Zdroj: Game Achievements Ltd
Novinka Programátor samouk vydělává miliony hrami vytvořenými za půl hodiny

Programátor samouk vydělává miliony hrami vytvořenými za půl hodiny

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

20. 2. 2024 20:00 11

Vydělávat se dnes dá na všem, ale při čtení podobných případů jeden zpochybňuje, zda jeho současné zaměstnání je to pravé. Pár set tisíc za půl hodiny práce není tak špatný deal.

Reklama

Žil byl jeden člověk, TJ Gardner se jmenoval. A ten se naučil svépomocí programovat. Pak vytvořil hru primitivní tak, že to patrně více nejde, Stroke the Dog a publikoval ji na Playstation Store. Na obrazovce je obrázek psa (v dalších verzích kočky, želvy, křečka atd.), v levém horním rohu počet „pohlazení“ a v pravém horním rohu jakého achievementu jste právě dosáhli. A abyste nějakého dosáhli, musíte zvíře hladit mačkáním tlačítka na gamepadu. A nejbizarnější je, že tyto hry nenabízejí nic jiného, než honbu za trofejemi. Čím víc toho namačkáte, tím víc trofejí máte. Ve hře nejsou zvuky, animace, hudba se opakuje stále dokola a jediné co se mění je počet pohlazení, aktuální trofej a to, že při stisku X čokl trochu blikne. No není to geniální?

Gardner v podstatě jen využil poptávky, protože jistá sorta hráčů hraje ne pro hru samotnou, ale pro sběr trofejí. První hra s hlazením čokla zabrala Gardnerovi pár hodin, ale další už jely jako z praku, za půl hodiny hotovo, stačilo změnit obrázek zvířete z wikipedie. A jakkoli to zní šíleně, hitu Stroke the Hamster se prodalo přes 11 000 kusů a pouze 10 lidí zažádalo o vrácení peněz. Sony si z publikování her sebere podíl 30%, Stroke her se prodalo víc než 120 000 kusů a vydělalo 275 000 liber. Jinými slovy, Gardner si zarobil 190 000 liber, v přepočtu přes 5,5 miliónů korun a stačil mu k tomu tutoriál z Youtube a obrázek z wiki. Tak nevím, asi něco dělám špatně. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama