prolink-pixelview-playtv-usb-2-0-pro
Hardware Článek Prolink PixelView PlayTV USB 2.0 Pro

Prolink PixelView PlayTV USB 2.0 Pro | Kapitola 3

Dedek Jan

Dedek Jan

24. 3. 2004 00:00 39

Seznam kapitol

1. Představení TV boxu 2. Specifikace... 3. Výkon a závěr

Současnému světu vládne televize, televizní technika začíná stále více pronikat i do oblasti počítačové techniky. Pokud se budete zajímat o sledování TV na počítači, nejspíše narazíte na TV tunery v podobě karty do slotu PCI. Dnes si ale představíme výrobek firmy Prolink - malou krabičku, která nese název PixelView TV USB 2.0 Pro. Tento stříbrný zázrak se připojuje do portu USB a umožňuje sledování TV i na přenosných zařízeních, jako jsou notebooky. Toto řešení je ideální i pro ty, co mají počítač se záruční pečetí a po dobu záruky nemůžou do jeho nitra.

Reklama

Rozhraní

Hlavním rozhraním odkud je televize přístupna je aplikace TV plus a následující obrázek nám toto rozhraní přibližuje.

Prolink PixelView PlayTV USB 2.0 Pro
i Zdroj: PCTuning.cz

Klepnutím na tlačítko TV s ovladačem se přeneseme do aplikace Honestech TVR, která nám umožní sledovat TV.

Musím upozornit, že signál přijímaný z vysílače je poměrně kvalitní. O kvalitě obrazu z TV boxu si můžete udělat obrázek sami. Později se jí budu ještě věnovat.

Prolink PixelView PlayTV USB 2.0 Pro
i Zdroj: PCTuning.cz


Ve spodní liště je ikonka (montážní klíč) pro nastavení vlastností TV.

Nastavení

Na táto záložce si můžete vybrat zdroj signálu - přenos signálu atmosférou nebo kabelem (CATV). Vyhledávání programů probíhá buď po kanálech, pokročilejší mohou zvolit vyhledávání frekvencí, možné je i jemné doladění.

Prolink PixelView PlayTV USB 2.0 Pro
i Zdroj: PCTuning.cz

Na záložce nastavení videa si můžete nastavit parametry obrazu - jas, kontrast, barvy, kvalitu a vysílací normu (pro ČR je to PAL). Dále si můžete vybrat zařízení ze kterého se nahrává video a zvuk. TV box je označen jako "VXIS7012_Pocket".

Prolink PixelView PlayTV USB 2.0 Pro
i Zdroj: PCTuning.cz

Záložka "Record Setting" vám umožňuje zvolit formát ve kterém budete zaznamenávat, na výběr máme 5 formátů.

Prolink PixelView PlayTV USB 2.0 Pro
i Zdroj: PCTuning.cz

Můžete si také zvolit složku, kde se bude nahraný pořad ukládat. Zatržítko TimeShift Recording nechte rozhodně zatržené. Pokud byste to neudělali a často TimeShifting používali, neutěšeně by vám rostla složka, kde se ukládá video, které se při aktivovaném TimeShiftu zaznamenává.

Výkon

Testovací sestava

  • Barbone: Soltek 3702A (NForce 2 IGP)
  • CPU: AMD Barton 2500+
  • RAM: DDR 2 x 256 MB 400MHz
  • VGA: Hercules AIW Radeon 9800 SE
  • HDD: Maxtor 120 GB ATA133
  • Externí TV: Prolink PixelView TV USB 2.0 Pro

Zapnutí TV aplikace si z výkonu procesoru ukousne kolem 27%, což není rozhodně málo, interní TV karty do slotu PCI si naproti tomu ukousnou z výkonu procesoru maximálně 10% spíše kolem 5% (mám na mysli rodinu karet Winfast TV 2000 a AIW Radeon).

Prolink PixelView PlayTV USB 2.0 Pro
i Zdroj: PCTuning.cz


Tento graf názorně ukazuje využití CPU při nahrávání, nejnižší hodnota je 0% a nejvyšší 100%.

Formáty videa

Nastavení formátů ve kterých se video zaznamenává nelze měnit, ale pro externí tuner jsou tyto  přednastavené hodnoty dostačující.

Provedl jsem malý testík, jak se jednotlivé formáty velikostně liší a jaký vliv mají na zatížení procesoru. V každém video formátu jsem z "PlayTV" nahrál minutovou ukázku a jak výsledky dopadly ukazuje následující tabulka a předcházející graf.

  délka záznamu

[s]

zatížení CPU[

%

]

velikost

souboru

[MB]

rozlišení

[px]

datový tok

[kbps]video + audio

MPEG1

60

~ 45

20,1 352 x 288 2 450 + 224

DVD-PAL

60

~ 75

40

,5
720 x 576 5 000 + 224

MPEG4

60

~ 45

7 352 x 288 738 + 194

VCD-PAL

60

~ 40

10,3 352 x 288 1 150 + 224

VXIS

60

~ 30

78,5 704 x 576 9 898 + 768

Formát VXIS je ekvivalentem bezztrátových kodeků MJPEG (motion JPEG), zaznamenává se pouze sled statických obrázků JPEG, proto ta obrovská velikost souboru.

Poznámka: Formáty MJPEG jsou obecně nejlepší pro nahrání zdrojového videa, které byste si rádi archivovali. Na takovýto zdroj lze aplikovat spoustu filtrů, které dokáží odstranit mnoho vad ve snímku, lze také použít víceprůchodové kódování a výsledek může být opravdu kvalitní.

Kvalita obrazu

Poznámka: Kvalita TV signálu má obrovský vliv na výslednou kvalitu nahrávaného pořadu! Signál přijímaný z vysílače při testech byl poměrně kvalitní.

Jestliže jste zvyklí na obraz z karet Winfast TV 2000XP - 2000 XP Expert nebo AIW Radeon 9200 - 9800, budete kvalitou obrazu trochu zklamáni. Obraz je zašumělý a nepříliš kvalitní, v nahraném pořadu jsou občas vidět kostky, ty bych ovšem přičetl na vrub rozhraní USB 2.0. Při nahrávání zaznamenáte jemné trhání, které se ale při přehrávání záznamu neprojevuje.

Pro představu jak takový záznam vypadá jsem pro vás připravil malou ukázku ve formátu MPEG4, velikost souboru je 1,3 MB.

Závěr

K čemu se hodí taková externí televize? Především je tento modul pro majitele notebooků, kteří jsou o TV na své mašince ochuzeni, případně potřebují do svého miláčka dostat domácí video zaznamenané v analogovém formátu. Dalo by se říci, že "PlayTV" je příjemný společník na cesty, ale nejen na ně.

Prolink PixelView PlayTV USB 2.0 Pro
i Zdroj: PCTuning.cz

Snadná instalace tuto "televizní krabičku" předurčuje pro přenášení mezi více počítači, předpokládá ovšem snadnou dostupnost anténního kabelu v místě použití.

Pokud vlastníte PC "pouze" s rozhraním USB 1.1 není tento TV box pro vás, kvalita obrazu jde rapidně dolů a to nemluvím o nahrávání.

Co jsem docela postrádal byl teletext, ale je možné, že s nějakou jinou aplikací než je originální ovládací program, ho bude možno zprovoznit.

Na závěr se podíváme jak je na tom Prolink PixelView TV USB 2.0 Pro s cenou. Televize v externím podání není o moc dražší než její interní sestřenice. Cena 3000,- Kč s DPH to pro majitele notebooků není rozhodně nějaká závratná suma.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama