prvni-zakladni-desky-formatu-mini-stx-jsou-na-svete-jejich-autory-jsou-firmy-asrock-a-ecs
Novinka První základní desky formátů mini-STX jsou na světě. Jejich autory jsou firmy ASRock a ECS

První základní desky formátů mini-STX jsou na světě. Jejich autory jsou firmy ASRock a ECS

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

12. 1. 2016 19:30

Není tomu tak dávno, co jsme Vás informovali o novém formátu základních desek 5x5 vyvinutém společností Intel. Právě z tohoto formátu se nyní vyvinul standard mini-STX, který je ještě menší než mini-ITX. První desky tohoto formátu na veletrhu CES představily firmy ASRock a ECS.

Reklama

Jen pro objasnění, mini-STX odpovídá svými rozměry i funkcemi dříve představenému 5x5 od Intelu s rozměry 147 × 140 mm a jedná se o formát, který lze zařadit mezi Intel NUC a mini-ITX. Obecně se bude jednat o nejmenší základní desky, na něž je možné umístil procesor dle vlastního výběru do patice. Přeneseně tak půjde o nejkompaktnější formát pro plnohodnotný desktopový počítač. Oproti NUC tkví další výhoda v možnosti umístění do běžné počítačové skříně. Musíme však počítat s absencí rozšiřujícího slotu PCI-Epxress x16 pro grafickou kartu. Ve výbavě desek tohoto formátu by však neměla chybět patice LGA 1151 umožňující připojení procesorů Celeron, Pentium, Core i3, Core i5 a dokonce i Core i7 z rodiny Intel Skylake. Limitem je pochopitelně TDP procesoru, které by nemělo přesáhnout 65 wattů, což splňují prakticky všechny současné procesory Intel až na modely pro taktovače s označením K. Hlavně bude samozřejmě záležet na využitém chladiči CPU a chlazení skříně, v níž bude deska umístěna.

První základní desky formátů mini-STX jsou na světě. Jejich autory jsou firmy ASRock a ECS
i Zdroj: PCTuning.cz

Prvním výrobcem, který se chopil výroby své desky formátu mini-STX je firma ASRock. Ta přichází s modelem H110M-STX, který je prototypem, a proto je zatím vybavena zeleným PCB a postrádá chlazení čipsetu. Jak už název napovídá, deska vychází z "prostší" čipové sady Intel H110. Výrobce na CES prezentoval také celou sestavu osazenou touto deskou. Deska byla umístěna do drobného šasi s celkovým objemem 1,92 litru a rozměry 155 × 155 × 80 mm. Přes svoje kompaktní rozměry nabídne deska v tomto případě dva porty SATA III a jeden slot M.2 pro SSD. Jsou na ní umístěny také dva sloty SO-DIMM pro paměti DDR4, audio kodek Realtek ALC283 a gigabitová síťová karta Intel I219V. Zajímavostí a možná mírným negativem jsou porty umístěné na obou koncích PCB. Kvůli tomuto prvku bude muset být mini-PC označené jako H110M-STX MINI PC upraveno potřebám desky. Na čele desky a potažmo počítače by se měly objevit dva porty USB 3.0, z nichž je jeden vybaven konektorem USB typu C. Na zadním panelu pak další dva porty stejného typu.

První základní desky formátů mini-STX jsou na světě. Jejich autory jsou firmy ASRock a ECS
i Zdroj: PCTuning.cz

Při pohledu na produkt značky ECS zjistíme, že deska je specifikacemi velice podobná první mini-STX desce od ASRock. Rozdíly jsou skutečně malé a týkají se v podstatě pouze konektivity. Nutno dodat, že i zde se jedná o testovací vzorek, který ještě nemá plnou finální formu. V brzké době bychom se měli dočkat také dalších produktů týkajících se nově zavedeného formátu. Například firma SilverStone údajně chystá pro desky tohoto formátu první PC skříně.

Zdroj: Hexus.net

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama