Raijintek připravuje chladič GPU Morpheus 8069 – má to dnes vůbec smysl?
i Zdroj: Raijintek
Novinka Raijintek připravuje chladič GPU Morpheus 8069 – má to dnes vůbec smysl?

Raijintek připravuje chladič GPU Morpheus 8069 – má to dnes vůbec smysl?

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

23. 10. 2022 14:15 3

Je to už dávno, co jsme viděli aftermarket chladič grafiky, protože na dnešních kartách jsou obří a náležitě dimenzované stavby. Proč bychom ho tedy měli měnit?

Reklama

Se stoupajícím výkonem a příkonem se grafické karty staly domovem obrovitých chladících monster, zatímco PCB zabírá stěží půlku celkové délky karty. Výrobci jsou nuceni na výkonné GPU montovat monolity schopné uchladit dalece přes 400 W. To je případ posledních RTX 3090 Ti a 4090. Zvláště RTX 4090 má chladiče ohromně předimenzované, neboť byly připravené až na 600 W, ale nakonec je z toho „jen“ 450 W. 

Připravovaný Raijintek Morpheus má zvládat až 360 W a je kompatibilní s posledními modely AMD i NVIDA karet. Chladič samotný je protkaný šesti heatpipe a mohutně žebrovaný. Ofuk obstarávají dva 120mm ventilátory. V balení jsou ještě měděné chladiče pro paměti a napěťové kaskády, včetně backplate pro obě značky. Podle Raijinteku je chladič kompatibilní i s RTX 4090, ale otázka je, proč byste se vůbec měli pokoušet tento aftermarket model na takové monstrum osadit. TDP karty je dalece za možnostmi chladiče. Možná snad u slabších karet a levnějších variant, které mají odfláknutý hlučný chladič. Nebo chlazení vypoví službu a není šance ho opravit. Pak by výměna dávala smysl. 

Chladič má být uveden 1. listopadu, ale cenu neznáme.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama