raijintek-vyvinul-prvni-pasivni-kapalinovy-chladic
Novinka Raijintek vyvinul první pasivní kapalinový chladič

Raijintek vyvinul první pasivní kapalinový chladič

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

1. 6. 2016 17:00 5

Pro veletrh Computex si firma Raijintek přichystala několik nových počítačových skříní, ale především zde prezentovala svůj nový patentovaný koncept chladiče, který je prvním pasivním kapalinovým chladičem na světě.  

Reklama

Chladič je přelomový nejen proto, že připojený radiátor nemusí být osazený žádnými ventilátory, ale především tím, že postrádá také čerpadlo. Díky tomu je tento typ chlazení úplně tichý. Prototyp chladiče od Raijintek s uzavřenou smyčkou funguje prakticky na stejném principu jako běžné heatpipe, popřípadě parní komory u GPU chladičů. 

Raijintek vyvinul první pasivní kapalinový chladič
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Teplo je z tepelného zdroje (třeba CPU) odváděno pomocí speciální tepelné kapaliny trubicemi ve formě páry. Ta je směrována skrze radiátor, kde se ochlazuje a kondenzuje se zpět na kapalinu. Následně kapalina opět teče trubicí zpátky do bloku vodního chlazení. Raijintek demonstroval účinnost tohoto řešení právě v rámci Computex a návrh je viditelně funkční. Otázkou zůstává, jak bude limitován z hlediska TDP a jak dlouho kapalina vydrží bez nutnosti výměny. 

Raijintek vyvinul první pasivní kapalinový chladič
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Čeká ho samozřejmě ještě řada úprav než se dostane do fáze funkčních verzí pro spotřebitele, ale údajně bychom první produkty založené na této technologii mohli vidět na trhu už brzy. Raijintek ostatně do této technologie investoval spoustu času a finančních prostředků a má ji už patentovanou na většině trhů. 

Zdroj: techPowerUp

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama