raspberry-pi-ma-noveho-konkurenta-je-jim-minipocitac-hummingboard
Novinka Raspberry Pi má nového konkurenta, je jím minipočítač HummingBoard

Raspberry Pi má nového konkurenta, je jím minipočítač HummingBoard

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

3. 7. 2014 13:00 3

Nový miniaturní počítač pro kutily, který má velikost kreditní karty, pochází z dílny firmy SolidRun a je založen na platformě ARM. Jedná se o zařízení podobné populárnímu Raspberry Pi, které by se mělo stát jeho hlavním konkurentem. 

Reklama

K dostání budou tři varianty HummingBoard, které se liší výbavou a samozřejmě také cenou. První nejslabší model označený jako HummingBoard-i1 je založený na čipu Freescale i.MX6 Solo vybaveným pouze jedním jádrem ARM Cortex-A9 společně s integrovanou grafikou Vivante GC880. Procesorové části bude sekundovat 512 MB RAM pamětí. Konektivita tohoto modelu čítá jeden 100Mb ethernetový port, dva porty USB 2.0, slot pro microSD kartu, grafický výstup HDMI a optický SPDIF společně GPIO. Cena základního modelu by se měla pohybovat kolem 45 dolarů (900 Kč). 

Raspberry Pi má nového konkurenta, je jím minipočítač HummingBoard
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud by Vám výkon tohoto modelu nestačil, budete si muset připlatit. Druhý model HummingBoard-i2 bude totiž k dostání za 75 dolarů (1 500 Kč). Na rozdíl od základního modelu je i2 vybaven dvoujádrovým SoC FreeScale i.MX6 Dual Lite společně s 1 GB operačních pamětí. Základní deska HummingBoard-i2 nabízí úplně stejnou konektivitu jako jeho levnější kolega.

Raspberry Pi má nového konkurenta, je jím minipočítač HummingBoard
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jste náročnějšími PC kutily, určitě oceníte třetí, nejvýkonnější verzi HummingBoard, která je označena přídomkem i2eX. Za tuto variantu si opět poměrně podstatně připlatíte, měla by se totiž prodávat za cenu pohybující se kolem 100 dolarů (2 000 Kč). Tato varianta je opatřena SoC i-MX6 Dual společně s 1 GB RAM pamětí. 

Raspberry Pi má nového konkurenta, je jím minipočítač HummingBoard
i Zdroj: PCTuning.cz

Oproti slabším variantám nabídne HummingBoard-i2eX také výkonnější grafický čip Vivante GC2000. Vybavena je také gigabitovým ethernetovým portem a dalšími dvěma porty USB 2.0. Dočkáme se také mSATA II konektoru, miniaturního slotu PCIe a IR portu. Kromě konektoru pro sluchátka či reproduktory se navíc můžeme těšit i na vstup pro mikrofon. 

Všechny varianty  mají podporu různých operačních systémů včetně Android, Ubuntu nebo Debian, možnosti užití mini PC jsou tedy poměrně široké. SolidRun tímto počinem hodlá konkurovat o mnoho známějšímu Rasberry Pi . HummingBoard cílí především na uživatele, kterým nějakým způsobem nevyhovuje Rasberry Pi. 

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama