robohad-spion-izraelska-armada-ma-noveho-vojaka-video
Novinka Robohad špión: Izraelská armáda má nového vojáka [VIDEO]

Robohad špión: Izraelská armáda má nového vojáka [VIDEO]

Michal Hlaváč

Michal Hlaváč

19. 11. 2010 12:00 8

Dnešní moderní robotické technologie pronikají všude možně. Dokonce armáda Izraele si pořizuje nový druh „hadích" bojovníků.

Reklama

Izraelský robohad koncepčně vychází z klasického hada, ale na rozdíl od běžného živého hada je možné robohada rozdělit na více částí, které jsou schopné fungovat samostatně. Každý segment hada má vlastní „mozek", senzory, motory a baterie. Pokud je had složen z více segmentů měl by být schopný bez větších problémů šplhat i po stromech.

Robohad špión: Izraelská armáda má nového vojáka [VIDEO]
i Zdroj: PCTuning.cz

Dělení hada na více segmentů s sebou přináší mnoho výhod při použití v boji. Had se dostane k nepříteli a odloží svůj poslední segment s odposlouchávacím zařízením nebo s přijatelným množstvím nějaké výbušniny. To z robohada dělá univerzálního špiona i vojáka zároveň.

Aktuální verze, kterou v Izraeli armáda má k dispozici váží 15 liber, ale vzhledem k velkým možnostem modifikací takového zařízení se jeho velikost a váha mění v závislosti na konfiguraci. Tým vývojářů se snaží robohada naučit všem možným dovednostem, aby byl schopný stejně nenápadného pohybu jako živý had a byl tak mnohem využitelnějším pro armádní potřeby. V následujícím videu se můžete podívat jak první generace tohoto zařízení funguje.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama