S bohatou výbavou: Duel NAS – Synology DS213j a DS214se
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek S bohatou výbavou: Duel NAS – Synology DS213j a DS214se

S bohatou výbavou: Duel NAS – Synology DS213j a DS214se

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

4. 3. 2014 03:00 37

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Synology DS213j – představení 3. Synology DS214se – představení 4. Porovnání specifikací a instalace disků 5. Uživatelské rozhraní – administrace, zabezpečení.
6. Uživatelské rozhraní – multimédia a stahování. 7. Testovací sestava a metodika 8. Výsledky testů 9. Závěr

Do redakce k nám dorazily dva na první pohled stejné NAS servery od Synology lišící se označením. V jejich šasí se ovšem ukrývá mírně odlišný hardware. V testu si tak odpovíme na základní otázku – zda se vyplatí připlácet za dražší model DS213j nebo vám postačí DS214se s pomalejším procesorem a poloviční pamětí RAM.

Reklama

Následující recenzí bychom chtěli navázat na zhruba necelé tři roky starý seriál věnovaný NAS serverům (1. díl, 2. díl a 3. díl). Než se však pustíme do představení testovaných modelů DS213j a DS214se, které nám poskytlo české zastoupení společnosti Synology, tak by bylo vhodné si ve stručnosti povědět něco málo o NASech samotných a zopakovat si některé věci a pojmy.

S bohatou výbavou: Duel NAS – Synology DS213j a DS214se
i Zdroj: PCTuning.cz

Když se řekne NAS server

Network Attached Storage neboli také NAS je miniaturní počítač (server) vybavený jednou nebo více šachtami pro pevné disky. Obsahuje procesor, paměť RAM + flash a je poháněný operačním systémem (nejčastěji založeném na bázi Linuxu) s možností administrace skrze webové rozhraní. Oproti běžným serverům navíc nabízí uživatelsky přívětivou konfiguraci, kompaktní rozměry, nízkou spotřebu a poslední dobou také zajímavou cenu vzhledem k nabízeným možnostem.

Co vám může NAS nabídnout?

Důvodů, proč si pořídit NAS server, je hned celá řada. První nespornou výhodou je neustálá dostupnost dat napříč celou domácí sítí (CIFS / NFS / AFP). Navíc bývá možné povolit vzdálený přístup z prostředí internetu (FTP / HTTP(S)), takže si můžete vytvořit vlastní cloud. Dalším kladem je zabezpečení dat, jak po stránce hardwarové, tak softwarové. Je totiž možné pořídit NASy pro více disků a vytvořit diskové pole typu RAID. Pokud jste navíc obezřetní, tak můžete následně celý svazek zašifrovat a případně zálohovat vybraná data dále na externí USB disk nebo další NAS. Tím ovšem výčet možnosti nasazení zdaleka nekončí.

S bohatou výbavou: Duel NAS – Synology DS213j a DS214se
i Zdroj: PCTuning.cz

Moderní NASy dokáží adekvátně zastoupit počítač či notebook i při dalších činnostech – například při stahování souborů. K těmto účelům obsahuji manažery pro stahování, které znají většinu serverů a často se nezaleknou ani protokolu BitTorrent. Tyto malé krabičky si poměrně dobře rozumí i s multimediálním obsahem, který umožňují streamovat například do televize nebo tabletu (DLNA). NASy mohou mít také vestavěný PHP a MySQL server, čehož se dá využít k vytvoření komplexní webové prezentace. USB porty lze využít také k vytvoření síťové tiskárny nebo k připojení IP kamery sloužící k monitorování zvolené oblasti. Možností využití je zkrátka celá řada.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama