Silicon Power UD90 4 TB: Nejlevnější NVMe disk s kapacitou 4 TB
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Recenze Silicon Power UD90 4 TB: Nejlevnější NVMe disk s kapacitou 4 TB

Silicon Power UD90 4 TB: Nejlevnější NVMe disk s kapacitou 4 TB

Z. Obermaier

Z. Obermaier

3

Seznam kapitol

1. Zcela obyčejný SSD disk se 4 TB kapacitou 2. Představení disku 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Syntetické testy – body 8. Shrnutí výkonu 9. SLC cache a výkon 10. Závěr

Po testech highendových PCIe 5.0 SSD disků, se dnes podíváme na opačný konec nabídky. Silicon Power UD90 je nejlevnější NVMe PCIe 4.0 disk s kapacitou 4 TB na trhu.

Reklama

Po testech několika highend SSD disků, které v reálu nepřináší tolik, co by naznačovala jejich vysoká cena, se dnes podíváme na zcela opačný produkt na trhu. Silicon Power UD90 je skoro nejlevnější M.2 disk, co lze pořídit. Hned v úvodu musím říci, že osud tohoto disku byl poněkud pohnutý, tedy nelehký.

Silicon Power UD90 4 TB: Nejlevnější NVMe disk s kapacitou 4 TB
i Zdroj: Silicon Power

Společnost Silicon Power jej totiž oznámila už v roce 2022. Na trh se ale dostal reálně až na konci roku 2023, což není neobvyklé u největších kapacit disků všech výrobců. Třeba 8 TB SSD disky na trhu stále nekoupíte, i když je několik výrobců na webu má. Zpět ale k modelu UD90 od Silicon Power.

Dostupnost 4 TB modelu byla problematická a v podstatě se objevil v roce 2023 pouze v recenzích. V těchto dnech by ale měl být na trhu opravdu ke koupi. Jednoduché to ale stále nebude, jelikož nikdo z běžných, českých obchodů ho v tuto chvíli skladem nemá. Z ciziny ale objednat jde.

Problém je česká cena, když byl disk vloni v cenících za částku lehce přes 6000 Kč, jednalo se vskutku o nejlevnější 4TB NVMe disk na trhu. Dnes je to jiné, paměti flash obecně podražily a někteří výrobci už výběhové modely zlevnili. Přesto se dá z Německa pořídit za 260 EUR (6600 Kč). Tedy našemu kritériu nejlevnějšího 4 TB disku stále vyhoví, v ČR ale takovou cenu nikde nenajdete. Nejlevněji jsem ho viděl (nedostupný) za 8000 Kč.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama