sk-hynix-planuje-do-konce-tohoto-roku-vyvinout-pameti-hbm-s-8gb-moduly
Novinka SK Hynix plánuje do konce tohoto roku vyvinout paměti HBM s 8GB moduly

SK Hynix plánuje do konce tohoto roku vyvinout paměti HBM s 8GB moduly

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

8. 3. 2016 14:00 7

O tom, že by se paměti typu HBM 2.0 měly stát součástí další generace grafických karet od AMD a možná i nVidie, se ví už nějakou dobu. Zatím se však spekulovalo pouze o čipech stohovaných na sebe s kapacitou 4 GB. SK Hynix má však ještě ambicióznější plány. 

Reklama

Jeden z hlavních konkurentů značky Samsung již zahájil hromadnou výrobu 4GB DRAM modulů zmíněné technologie a slibuje, že ještě před koncem tohoto roku přijde také s jejich 8GB variantou. Ještě letos by tak tento výrobce mohl nabídnout paměti vrstvené na sebe v 4GB i 8GB verzi. 4GB provedení by údajně mělo spatřit světlo světa ve třetím a 8GB ve čtvrtém čtvrtletí roku. Každá vrstva stohované paměti by měla nabídnout 1 GB kapacity a dohromady tak kromě základny dostaneme osm vrstev, kde byla předchozí generace limitována pouze na čtyři. 

SK Hynix plánuje do konce tohoto roku vyvinout paměti HBM s 8GB moduly
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě zvýšené kapacity se rovněž dočkáme větší propustnosti, kdy bude mít každý modul šířku pásma limitovanou 256 GB/s. Celkově z toho plyne, že výrobci budou moci na grafickou kartu umístit až 32 GB pamětí s celkovou propustností 1 TB/s. Do budoucna však lze počítat i s využitím osmi modulů s celkovou kapacitou 64 GB a dvakrát větší propustností. To je však zatím spíše hudba budoucnosti a grafiky architektury Polaris od AMD a Pascal od nVidie se takové kapacity nejspíše nedočkají. 

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama