Sony prodalo 10 milionů konzolí Playstation 5 v rekordním čase napříč nedostatku
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka Sony prodalo 10 milionů konzolí Playstation 5 v rekordním čase napříč nedostatku

Sony prodalo 10 milionů konzolí Playstation 5 v rekordním čase napříč nedostatku

David Jiránek

David Jiránek

29. 7. 2021 15:30 2

Sony si na své konto připisuje rekord v počtu prodaných konzolí. Zařízení Playstation 5 se dostalo již k 10 milionům uživatelům navzdory globálnímu nedostatku. Konkurenční Microsoft se také chlubí, ačkoliv čísla nezveřejnil.

Reklama

Již od samého začátku předprodeje patří konzole Playstation 5 a Xbox Series X mezi nedostatkové zboží. Na dodávku čekají jen u nás tisíce zákazníků. Přesto se Microsoftu i Sony daří prodávat rekordní množství těchto zařízení. Sony již tradičně reportuje relativně přesná čísla, ještě aby ne. Podle odhadů má totiž Playstation v prodejích velký náskok před konkurencí a již v únoru bylo prodáno 4,5 milionů kusů PS5.

Novinky Playstation 5 v základní, případně digitální edici, se podle Sony prodalo po celém světě přes 10 milionů kusů. Na tuto metu výrobce dosáhl po 8 měsících od začátku prodeje. Pro srovnání, PS4 si 10 milionů kusů připsala za období o měsíc delší. Jde tak o nejrychleji prodávanou konzoli od Sony. To vše napříč zjevnému nedostatku. Pokud by Playstation 5 pokrýval zcela poptávku, čísla prodejů by byla o dost vyšší.

Sony prodalo 10 milionů konzolí Playstation 5 v rekordním čase napříč nedostatku
i Zdroj: PCTuning.cz

Eshopy aktuálně ukazují konzoli zcela vyprodanou. Šíří se ovšem zprávy, že se zamluvené konzole z předobjednávek konečně dostávají k dalším zákazníkům. Možná tak svítá na lepší časy.

Sony přitom neotálí. Spekuluje se například o Slim verzi konzole, která by mohla přinést menší rozměry. Co je naopak plně potvrzené, je podpora rozšířeného úložiště skrze M.2 slot. Ten byl softwarově vypnut a Sony slibovalo aktivaci letos v létě. Beta verze systému Playstationu již hlásí, že byl slot zapnut. Brzy by se měli dočkat i uživatelé stabilní verze systému.

Není proto od věci zmínit nároky na toto úložiště. Podle sony má mít disk kapacitu 250 GB až 4 TB. Podporovat musí rozhraní PCIe Gen 4 x4 a rychlost sekvenčního čtení by měla dosahovat minimálně 5 500 MB/s. Podporované jsou formáty M.2 2230, 2242, 2260, 2280 a 22110.

Absence možnosti osadit rychlé SSD byla jednou z mála nevýhod oproti konkurenčnímu Xboxu Series X/S. Přesné prodeje konzole od Microsoftu neznáme. Nicméně se spekuluje o 6,5 milionech prodaných kusech. Oficiálně jde o nejlépe prodávanou generaci konzole od Microsoftu. Levnější Xbox Series S je navíc skladově dostupný a lze ho získat zdarma s vybranými televizemi. Přesto na Playstation nestačí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama