sony-vyvinulo-bio-baterie-ktere-jsou-plnene-beznym-papirem
Novinka Sony vyvinulo bio-baterie, které jsou plněné běžným papírem

Sony vyvinulo bio-baterie, které jsou plněné běžným papírem

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

26. 12. 2011 06:00 10

Princip je podobný, který používají bílí mravenci a termiti k přeměně dřeva na energii. Pomocí speciálního roztoku je papír rozložený na elektrony a vodíkové ionty, které generují elektrickou energii.

Reklama

Sony vyvinulo prototyp baterie, která vytváří energii z papíru, místo chemické směsi Lithia a Iontů. Jsou tedy velice ekologické. Tuto novinku Sony představilo na výstavě Eco-Products v Tokiu. Prototyp zde poháněl malý větráček. Ten byl poháněný směsí, v které byla lepenková krabice a papír spolu s tekutinou s enzymy. Po protřepání tato směs začala generovat elektrický proud a roztočila větráček.

Sony vyvinulo bio-baterie, které jsou plněné běžným papírem
i Zdroj: PCTuning.cz

Princip těchto papírových baterií je založený na rozkladu papíru na cukry pomocí celulázy. Dále se pomocí přidání kyslíku a dalších enzymů vytvoří elektrony a vodíkové ionty, při čemž elektrony vytvářejí elektrickou energii. Jako vedlejší produkt vzniká gluconolacton, který se běžné používá v kosmetice. Podle výzkumníků stejný princip používají bílí mravenci a termiti, kteří dokáží proměnit dřevo při trávení na energii. Jejich práce navazuje na předchozí projekt, ve kterém se pokoušeli napájet hudební přehrávač Walkman napájet ovocnou šťávou. Samozřejmě vývoj je stále ve velmi rané fázi svého vývoje, ale když si představíme možnosti, které by tato technologie mohla dodat, je to opravdu velmi vzrušující.

Zdroj: BBC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama