soud-eu-rozhodl-google-nemusi-mazat-udaje-o-lidech-celosvetove
Internet Novinka Soud EU rozhodl: Google nemusí mazat údaje o lidech celosvětově

Soud EU rozhodl: Google nemusí mazat údaje o lidech celosvětově

Mirek Kočí

Mirek Kočí

25. 9. 2019 13:00

Google nemusí odstraňovat údaje o lidech, kteří o to požádají, ze všech mutací svého vyhledávače po celém světě. Rozhodl o tom Soudní dvůr Evropské unie, podle něhož poskytovatel vyhledávače je povinen odstranit odkazy pouze v rámci domén v členských státech EU. Soud zároveň firmu vyzval, aby vyvinul softwarové nástroje, které by uživatelům vyhledávače bránily vyhledávat smazanou informaci na internetových adresách mimo EU.

Reklama

„Právo být zapomenut" ve výsledcích populárního vyhledávače Googlu lidem před lety přiznal Soudní dvůr Evropské unie. Stalo se tak kvůli případu jednoho Španěla, který si stěžoval na údajné narušení soukromí v souvislosti s dražbou jeho nemovitostí kvůli dluhům na sociálním zabezpečení. Na webu bylo zmínku o dražbě totiž možné vyhledat i přesto, že muž  dluh už dávno uhradil. Unijní soud mu dal tehdy za pravdu a firma musela záznamy odstranit.

Soud EU rozhodl: Google nemusí mazat údaje o lidech celosvětově
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle statistik Google od roku 2014 zaznamenal žádosti o odstranění více než tří milionů odkazů a uživatelům vyhověl zhruba ve 45 procentech. Lidé, kteří se rozhodnou žádost podat, mimo jiné musejí předložit digitální kopii průkazu k ověření totožnosti poskytnout internetovou adresu každého odkazu, jehož odstranění požadují, a vysvětlit, proč je tato adresa „ve výsledcích vyhledávání irelevantní, zastaralá nebo jiným způsobem nevhodná.“ Žádost je možné podávat prostřednictvím tohoto formuláře.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama