spekulace-microsoft-se-chysta-castecne-zafinancovat-stazeni-spolecnosti-dell-z-burzy
Novinka Spekulace: Microsoft se chystá částečně zafinancovat stažení společnosti Dell z burzy

Spekulace: Microsoft se chystá částečně zafinancovat stažení společnosti Dell z burzy

Jaroslav Lexa

Jaroslav Lexa

23. 1. 2013 17:00 2

Společnosti Dell se v posledních měsících nedaří. Hodnota akcií klesá a ve světě IT se začalo spekulovat o jejím možném stažení z burzy za pomoci investiční skupiny Silver Lake. Zůčastnit se má i Microsoft. 

Reklama

Bývalá světová jednička v prodeji osobních počítačů si vybírá svou slabou chvilku. Samotný Michael Dell by společnost rád stáhl z burzy, ale k tomu potřebuje slušný balík peněz - konkrétně $22 miliard. Pomoci by mu měla investiční skupina Silver Lakes a podle nejnovějších spekulací by se na tom měl podílet i Microsoft, který by měl přispět až třemi miliardami dolarů.

Investice společnosti Microsoft by měla být mezzaninového typu, resp. Dell by si měl vzít úvěr stejného jména. Tento typ úvěru si berou firmy zejména při financování akvizic a spočívá v použití kombinace hybridního dluhu a vlastního kapitálu. Financování má tedy povahu podřízeného dluhu, čili dluhu se zástavním právem na akcie nebo obchodní podíl. Jednoduše řečeno, pokud by Dell nesplatil svůj dluh včas, část jeho společnosti by posléze náležela gigantu Microsoft.

Spekulace: Microsoft se chystá částečně zafinancovat stažení společnosti Dell z burzy
i Zdroj: PCTuning.cz

Proč to ale Microsoft dělá? Jasně, jeho portmonka je nabitá dolary, ale z čisté lásky k bližnímu svému to nebude. Tak proč? Microsoft je jistě rád za každého partnera, který do svých sestav instaluje OS Windows a má zájem o přežití společnosti Dell jako takové. Případně by byl rád, kdyby se společnosti Dell nepodařilo svůj dluh splatit a rázem by byl Microsoft o řády úspěšnějším (podílovým) výrobcem hardwaru. Dell na tom není sice dvakrát nejlíp, ale je pořád třetí na světě a tabletu Surface a jeho následovníkům by to mohlo velmi pomoci.

Po zveřejnění těchto zpráv začala hodnota akcií společnosti Dell stoupat. To je všechno, jen ne dobré pro Michaela Della, který by svojí společnost viděl rád mimo burzu.

Zdroj: vr-zone

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama