stat-mozna-zpoplatni-bezdratove-pripojeni-k-internetu
Novinka Stát možná zpoplatní bezdrátové připojení k internetu

Stát možná zpoplatní bezdrátové připojení k internetu

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

17. 1. 2015 10:30 11

Ministerstvo průmyslu a obchodu údajně zvažuje zpoplatnění bezdrátového připojení k internetu pomocí Wi-Fi.

Reklama

Zpoplatnění Wi-Fi by však mělo zasáhnout uživatele, kteří Wi-Fi používají ke komerčním účelům, což je v současnosti přibližně 1300 poskytovatelů internetového připojení. V konečném důsledku to tudíž znamená i zdražení internetu pro tisíce koncových uživatelů, kteří od poskytovatelů připojení "odebírají". 

Tento poplatek by měl být součástí návrhu na stanovení poplatků za využívání rádiových kmitočtů, které byly doposud stanoveny pouze u licencovaných frekvencí. Nyní by se podle návrhu měly začít vztahovat také na pásma, v nichž vysílá Wi-Fi. Pokud by tento návrh prošel, tak budeme zase jedni z prvních, protože takovýto poplatek nemá v Evropské unii prakticky obdoby. Tento návrh samozřejmě u poskytovatelů internetu vyvolal vlnu nevole a obav. Pro značnou část menších, alternativních operátorů by totiž mohl být i likvidační. 

Stát možná zpoplatní bezdrátové připojení k internetu
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj obrázku: Thinkstockphotos

O finální podobě návrhu se ještě patrně bude ostře debatovat, nicméně původní "Strategie správy radiového spektra" prošla parlamentem už na podzim a schválil jí dokonce i Český telekomunikační úřad. Ministerstvo ji však místo předání na vládu údajně mělo doplnit právě o pasáž o zpoplatnění pásem, v nichž Wi-Fi vysílá. Zatím nejsou známé přesné návrhy výše poplatku, ale ceny Wi-Fi připojení by po odsouhlasení návrhu mohly vzrůst až o stokoruny.  

Zatím však nezoufejte, Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek se totiž k celé věci včera vpodvečer vyjádřil se slovy, že žádný konkrétní návrh na zpoplatnění Wi-Fi ze strany Ministerstva průmyslu a obchodu neexistuje. Zároveň dodal, že dokud bude zastávat funkci ministra, žádné nesmyslné zpoplatnění Wi-Fi nedovolí. 

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama