stripky-a-informace-o-amd-bulldozer
Novinka Střípky a informace o AMD Bulldozer

Střípky a informace o AMD Bulldozer

Z. Obermaier

Z. Obermaier

4. 5. 2011 09:45 14

Nová generace CPU od AMD se blíží a stoupá horečka spekulací, podívejme se na data a nové spekulace.

Reklama
Střípky a informace o AMD Bulldozer
i Zdroj: PCTuning.cz

Začněme ověřenými a skutečně potvrzenými informacemi: Podle tohoto slajdu, je jasné, že procesory AMD FX architektury Bulldozer mají 8 MB L3 cache, rychlejší Hyper-Transport 5,2 GT/s a podporují 16 GB pamětí DDR3-1866 MHz v základu. Ano, základní tak pamětí je takto vysoký. TDP všech modelů se bude vejít do 95/125W. Co slajd neříká, ale je na jiných z prezentace (ty vám nemohu ukázat - NDA), je fakt, že frekvence předváděného procesoru (nebyl to ES) byla přesně 3 GHz. Zdali jde o nejvyšší model, nebo nějaký slabší nebylo sděleno. Dále ale byly vidět Turbo frekvence. Pro jedno jádro to bylo 500 MHz, pro čtyři jádra 400 MHz a pro všechna jádra (8) 200 MHz. Celý tento konkrétní procesor v maximální zátěži tedy bude pracovat s taktem 3,2 GHz. Přesuňme se dále k dalším uniklým slajdům z Turecka ..

Střípky a informace o AMD Bulldozer
i Zdroj: PCTuning.cz

Ten nám už stoprocentní informace doplní o další - řada FX bude sestávat z osmi, šesti a čtyřjádrových procesorů. Nejvýkonnější budou mít TDP 125W, ostatní 95W a možná i méně. Označení je vidět na obrázku. FX-8100 bude nejvyšší z nejvyšších. Další slajd pak ukáže náznaky výkonu:

Střípky a informace o AMD Bulldozer
i Zdroj: PCTuning.cz

Podívejte se na první část sloupce (zelená a modrá) - ta ukazuje relativní výkon v PC Mark Vantage. Tam je Core i7-2600K +/- stejně výkonný jako osmijádrový Bulldozer FX. Druhá část sloupců je už krapet záhadná. Nevím s jakou grafikou byl procesor Intel testován (zřejmě s HD Intel Graphics v jeho těle). Pokud tomu tak bylo, je náskok Bulldozeru s Radeonem HD 6670 jasný. Intel HD Graphics 3000 totiž dává v 3D Mark Vantage (druhá část testu) na základní frekvenci méně než 2500 bodů. Zato Radeon HD 6670 dosahuje skoro 9300 bodů (téměř čtyřikrát tolik). Tomu odpovídá i poměr sloupců v grafu. Co nám z toho plyne? - Vypadá to, že nejvyšší model procesoru FX architektury Bulldozer bude výkonem v multi-thread aplikacích (oba použité testy to splňují) hodně vyrovnaný s procesorem Core i7-2600K. Zdali se to potvrdí i v nezávislých testech si ještě počkáme ...

Zdroj: DonanimHaber

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama