Superpočítač EuroHPC „Discoverer“ využívá procesory AMD EPYC
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka Superpočítač EuroHPC „Discoverer“ využívá procesory AMD EPYC

Superpočítač EuroHPC „Discoverer“ využívá procesory AMD EPYC

Mirek Kočí

Mirek Kočí

Nový superpočítač EuroHPC „Discoverer“, který český tým společnosti Atos v bulharském Sofia Tech Parku v těchto dnech uvádí do provozu, se umístil na 91. místě v žebříčku TOP500 nejvýkonnějších superpočítačů na světě.

Reklama

EuroHPC v bulharském Sofia Tech Parku je postaven na hybridní architektuře BullSequana XH2000 a s výkonem až 6 petaFLOPS je nejvýkonnějším superpočítačem v jihovýchodní Evropě. Jde také o jediný superpočítačový systém v daném regionu, který se umístil v žebříčku v první stovce.

Superpočítačový systém využívá procesory AMD EPYC chlazené horkou vodou a má rychlé diskové úložiště s kapacitou 2 PB. Velikost operační paměti RAM dosahuje přes 300 TB a počet jader je 144 384. Celý systém je zálohován proti výpadku napájení nepřerušitelným zdrojem energie o výkonu 1 MW.

EuroHPC „Discoverer“
i Zdroj: PCTuning.cz
EuroHPC „Discoverer“

Velikost systému je 12 výpočetních racků, které jsou doplněny dvěma racky s pomocnou infrastrukturou. Celý komplex váží přes 30 tun. EuroHPC bude sloužit širokému spektru uživatelů z vědecké komunity, průmyslu i veřejného sektoru.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama