superpocitac-watson-premysli-zertuje-a-nyni-bude-radit-i-lekarum
Novinka Superpočítač Watson přemýšlí, žertuje a nyní bude radit i lékářům

Superpočítač Watson přemýšlí, žertuje a nyní bude radit i lékářům

Mirek Kočí

Mirek Kočí

23. 5. 2011 16:00 6

Nejmodernější kus techniky, který dokáže během okamžiku odpovědět na ty nejzáludnější otázky, se chystá fušovat do řemesla lékařům. Pomoci má se stanovením diagnózy u vzácných nemocí.

Reklama

Superpočítač Watson, který počátkem roku deklasoval chodící encyklopedie a dva historicky nejúspěšnější soutěžící ve vědomostní soutěži Jeopardy, americké obdoby nám dobře známé soutěže Riskuj, se stane novodobým pomocníkem ve zdravotnictví.

Má pomoci hlavně při stanovení diagnózy u lidí se vzácnými chorobami. Plán IBM je takový, že v budoucnu budou jeho schopnosti lékařům nápomocny přímo u lůžka pacienta. Z Watsona tak vyroste doktor House 2.0.

Vzhledem k tomu, že množství relevantních informací, které mohou vést k záchraně lidského života, je obrovské, se lékařům nástroj, který dokáže extrahovat v krátkém časovém úseku to nejdůležitější, bude náramně hodit. Výhodou je, že většina dat je v medicíně ve formě přirozeného jazyka a nikoli v tabulkách.

V praxi to bude vypadat tak, že lékař vznese dotaz a v řádu vteřin získá relevantní odpověď, včetně odkazů na příslušné zdroje a s procentuálním uvedením jistoty.

Superpočítač Watson je výstavní skříní IBM a používá platformu Power7. Pracuje s 2880 procesorovými jádry a 16 TB operační paměti. Jeho schopnosti člověk sleduje s úžasem. Když si není jistý, odpověď jednoduše tipne. Stalo se tak i ve druhém kole Jeopardy, kdy publikum pobavil hláškou „Teď budu hádat, je to Bagdád?“. Protože zachází s tisíci speciálních algoritmů, dokáže vyextrahovat správnou odpověď během několika vteřin.

Nepřehlédněte:

Superpočítač Watson riskoval, lidské protivníky ale s přehledem porazil

Superpočítač Watson přemýšlí, žertuje a nyní bude radit i lékářům
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: 1 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama