Světový rekord, Wi-Fi signál putoval téměř 16 kilometrů
i Zdroj: Depositphotos, stockasso
Novinka Světový rekord, Wi-Fi signál putoval téměř 16 kilometrů

Světový rekord, Wi-Fi signál putoval téměř 16 kilometrů

David Jiránek

David Jiránek

9

Kalifornie byla svědkem nového světového rekordu. Startup Morse Micro zde dokázal zprovoznit Wi-Fi na vzdálenost necelých 16 kilometrů. Rychlost byla pro základní textování použitelná.

Reklama

Startup Morse Micro v lednu dosáhl rekord, kdy Wi-Fi signál putoval na vzdálenost 2,89 kilometru. K tomuto přenosu se použil standard HaLow (802.11 ah) využívající frekvence pod jeden gigahertz. Skvěle se tak hodí na připojení vzdálených zařízení, které nepotřebují rychlé připojení. Tým Morse Micro nyní rekord násobně překonal, když jejich signál putoval na vzdálenost 15,9 kilometru. A byl stále použitelný.

Test se konal v Joshua Tree Nation Park, tedy celkem opuštěné chráněné oblasti. Vzhledem k parametrům HaLow Wi-Fi je jasné, že se tato technologie v zastavěných městech plných vysílačů stejnak nevyužije. Ve videu níže tým Morse Micro popisuje, jaká byla očekávání, co se dosahu a rychlosti týče. Zároveň se dozvídáme i podrobnosti o síle signálu.

V rekordní vzdálenosti 15,9 kilometru od vysílače byla naměřena rychlost 2 Mb/s. Samozřejmě nejde o nějak vysokou rychlost, ale na poslání zprávy přes chat by stačila.

Směrové Wi-Fi sice dosahují větších vzdáleností a rychlostí, avšak potřebujete přesně mířený přijímač a například parabolickou anténu. Jak je vidět na videu, tým Morse Micro používal celkem obyčejné všesměrové Wi-Fi antény. Už samotný vysílač běžel na něčem, co připomíná Mini PC napájený z powerbanky.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama