tango-pc-kapesni-pc-osazene-ctyrjadrovym-apu-od-amd
Novinka Tango PC – kapesní PC osazené čtyřjádrovým APU od AMD

Tango PC – kapesní PC osazené čtyřjádrovým APU od AMD

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

26. 1. 2014 11:00 11

Trend minimalizace se již neprojevuje pouze u notebooků, tabletů a smartphonů, ale také u desktopových počítačů. Příkladem toho může být i Tango PC, což je plnohodnotný počítač velikosti běžného pevného disku.

Reklama

Před nedávnem jsme Vám přinesli zprávu o podobném projektu, který byl nazván xPC od společnosti Ice. Jednalo se taktéž o velice malé PC s rozměry běžného chytrého telefonu, které šlo transformovat do notebooku, PC či herní konzole.

U Tango PC se jedná o trochu jinou záležitost. Zařízení je o něco větší, ale jeho rozměry jsou stále pozoruhodné a činí 125 ×80 × 13,5 mm. Zajímavostí je především to, že přes tyto titěrné rozměry, lze PC dále upgradovat zvětšením vnitřního úložiště nebo operačních pamětí. I přesto je jasné, že výkon takto drobného PC nemůže dosahovat výkonu běžných stolních počítačů či notebooků. Malá velikost je zkrátka vykoupena o něco nižším výkonem.

Tango PC – kapesní PC osazené čtyřjádrovým APU od AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Nižší výkon je způsoben především nutností použití čipu s nízkým TDP, který je možné ochlazovat bez nutnosti použití aktivních chladících prvků. Ale vraťme se k tomu podstatnému a to ke specifikacím. Tango PC je osazeno quad-core APU A6-5200 od AMD s frekvencí 2 GHz. Čip také využívá integrovanou grafiku AMD Radeon HD 8400. Jak jsem již zmínil, lze si vybrat ze 4 až 8 GB RAM instalované RAM paměti. Dostatečnou úložnou kapacitu potom zajistí mSATA SSD disk.

To, že se nejedná o žádné herní dělo, je vám určitě jasné už ze specifikací, ale podle výrobce bychom na tomto počítači měli být schopni bez problému rozjet Call of Duty 4 a jiné podobné starší hry. Nutno dodat, že k provozu a připojení periferií je nutné Tango PC zapojit do dokovací stranice, na níž nalezneme veškeré I/O prvky, včetně čtyř portů USB, výstupu HDMI, ethernetového portu a zdířky pro vložení napájecího adaptéru. Samotná dokovací stanice má rozměry 135 × 135 × 27 mm.

Tango PC – kapesní PC osazené čtyřjádrovým APU od AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

A teď to nejpodstatnější, což je cena. Základní model Tango PC, který je vybaven 4GB RAM pamětí, 32GB SSD diskem a předinstalovanou trial verzí operačního systému Windows, vás společně s dokovací stanicí vyjde na 349 dolarů, tedy asi 7 000 korun. Za další vylepšení v podobě 8 GB RAM pamětí, 128GB SSD disku, předinstalované plné verze Windows, popřípadě další dokovací stranice si budete muset připlatit, čímž se částka může vyšplhat až na částku přibližně 800 dolarů (16 000 Kč). Za distribuci do Evropy si navíc automaticky připlatíte 29 dolarů (580 Kč).

Tango PC by mělo být k dostání od dubna letošního roku. Pokud chcete být prvními deseti majiteli tohoto netradičního počinu, budete muset zaplatit předem částku 999 dolarů, tedy asi 20 000 Kč.

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama