TecLab ukázal jedinou RTX 4090 ‚Super‘ na světě
i Zdroj: TecLab
Novinka TecLab ukázal jedinou RTX 4090 ‚Super‘ na světě

TecLab ukázal jedinou RTX 4090 ‚Super‘ na světě

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

7

Samozřejmě jde o vytuněnou RTX 4090 s rychlejšími pamětmi. Jasně, vyměnit čipy a jedem. Ale nebylo to tak lehké, jak by se mohlo zdát.

Reklama

Pár takových úprav už jsme viděli. A jelikož se NVIDIA zatím nemá k tomu, aby vydala oficiální RTX 4090 Super, hoši ze spolku TecLab se do toho pustili sami. Zajímavé je, že jako základ posloužila extrémní edice GALAX RTX 3090 Ti HOF OC Lab Edition (hromský název), která je přímo uzpůsobená pro brutální overclockerské praktiky. Mimojiné má robustní napájení a rovněž i vodní blok pro adekvátní chlazení (a obrovské PCB). Pak započal proces přeměny RTX 3090 Ti na RTX 4090 Super.

Čip GA102 byl vyměněn za AD102 a paměti za rychlejší GDDR6X 24 Gbps místo 21 Gbps. Ačkoli se může zdát výměna čipu a paměti jednoduchá, proces vyžadoval expertní znalosti, speciální nástroje a schémata zapojení, aby se výměna dala provést. Ty poskytl mazákům z TecLab sám GALAX. Kritickým aspektem byla úprava napájení, připojení paměti a napěťových limitů. Chyba v tomto procesu by znamenala neúspěch mise. Samozřejmě se ale úspěch dostavil, jinak bychom o tomto triumfu nepsali. Po sérii testů Unigine Superpostion 8K byla karta ještě přetaktovaná (GPU 3105 MHz, paměti 25.8 Gbps) a běžnou RTX 4090 překonala o pěkných pár tisíc bodů. 

TecLab ukázal jedinou RTX 4090 ‚Super‘ na světě
i Zdroj: igors lab

Jak je vidět, když víte jak na to, můžete si v dílně vyrobit nejrychlejší grafiku na světě. Pěkná práce. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama