test-160gb-2-5-usb-disku-data-na-cesty
Úložná zařízení Článek Test 160GB 2,5" USB disků - data na cesty

Test 160GB 2,5" USB disků - data na cesty

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

4. 8. 2008 06:00 40

Seznam kapitol

1. Úvod, disk Fujitsu-Siemens 2. Disky Maxtor, Prestigio 3. Disky Seagate, Verbatim 4. Disky Toshiba, Western Digital 5. Samostatná řešení
6. Metodika, zpracování výsledků, testovací sestava 7. Výsledky testů v grafech 8. Praktické poznatky, zajímavé otázky 9. Zhodnocení a závěr

Chystáte se na dovolenou a zjistili jste, že nemáte kam uložit filmy, hudbu nebo hry, které si chcete vzít s sebou nebo pouze hledáte dodatečný datový prostor, který chcete mít neustále u sebe? Pak jste na správné adrese. Dnes jsme pro vás totiž připravili recenzi 160GB 2,5" USB 2.0 disků, které připojíte k libovolnému počítači.

Reklama

Pár slov úvodem

Do dnešního testu jsem záměrně vybral pouze 2,5" disky, protože jsou malé, praktické a k malému notebooku na cesty přímo ideální. Jejich obrovskou výhodou je totiž to, že si postačí pouze s elektřinou z USB 2.0 slotu a není nutné k nim tahat velký adaptér jako k většině 3,5" disků.

Stejně tak jsem vybral pouze USB 2.0 modely, protože těchto malých disků, které by měly i jiná rozhraní je jako šafránu, navíc se podívejte, kolik notebooků má dnes eSATA nehledě na to, že 5400ot/min jsou rády, že jen tak tak využijí přenosových rychlostí USB 2.0.

No a nakonec proč jsem vybral 160GB modely? Důvod byl takový, že se jedná o cenově dostupné disky pro každého a 160GB už na nějaká ta data postačí. Hudby se tam v mp3 vejde několik set hodin, filmů také několik desítek stejně jako počítačových her a co víc potřebujete? Jako skladiště dat je daleko lepší mít velký pevný disk ve stolním počítači nebo 3,5" externí disk doma na stole. Tyto malé disky jsou určené hlavně pro cestovatele. I přesto pokud vybíráte disk s větší kapacitou, dají se dnes naměřené výsledky zobecnit i na 250 či 320GB a další externí 2,5" disky.

Smysl testu

Pokud jste četli předchozí odstavec, asi jste už tušíte. Smyslem dnešního testu není najít nejvýkonnější externí pevný disk, ale takový, který poskytne nejlepší možný komfort či praktické příslušenství za dobrou cenu. Pokusím se odpovědět i na několik zajímavých otázek, které se naskytnou v průběhu testu.

To už je ale více než dost slov úvodem, pojďme se podívat na první disk.

Fujitsu-Siemens StorageBird SOLO 20-U

Test 160GB 2,5" USB disků - data na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz

Test 160GB 2,5" USB disků - data na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz

Test 160GB 2,5" USB disků - data na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz

Prvním diskem, na který jsme se zaměřili je Storagebird od Fujitsu-Siemens Computers. Jedná se o maličký kovový boxík s hmotností necelého čtvrt kilogramu, který v sobě ukrývá pevný disk WD1600BEVS od Western Digital, což dopředu prozradím, je evergreen mezi externími pevnými disky a používají jej rovnou čtyři zařízení. Disk má plotny točící se rychlostí 5400 otáček za minutu a 8MB vyrovnávací paměti. Disk je zajímavý tím, že má k dispozici jak klasický mini USB 2.0 kabel, tak přídavné napájení pomocí druhého napájecího kabelu připojeného do druhého USB. Ve výsledku tedy disk zabere rovnou dva USB sloty. Je to však potřeba? Na to se později pokusím odpovědět.

Z provedení disku mám dobrý pocit. Kovová konstrukce je smontována šroubky a případě potřeby není problém časem disk vyměnit za větší. Stejně tak je konstrukce pevná a věřím, že něco vydrží. Dle mého názoru jde o jedno z těch nejpovedenějších provedení v testu.

Test 160GB 2,5" USB disků - data na cesty
i Zdroj: PCTuning.cz

Potěší i příslušenství. Kromě zmiňovaného mini USB kabelu a druhého napájecího USB kabelu dostanete CD s manuálem a hlavně praktickou brašničku. Cena celého kompletu se v našich obchodech pohybuje okolo 1600 korun včetně daně.

Fujistsu-Siemens Storagebird SOLO U-20

Pevný diskWD1600BEVS, 5400ot/min
Potřebný počet USB2
Souborový systémFAT32
Provedení šasičerný kov, okraje plast
Hmotnost disku230 gramů
PříslušenstvíUSB datový kabel, USB napájení, CD s manuálem, praktická brašnička

Fujitsu-Siemens StorageBird SOLO 20-U

Klady

Zápory

+ praktická brašnička- vyžaduje dvě USB
+ kvalitní provedení- nutnost přeformátování na NTFS
+ možnost snadné výměny disku-

Orientační cena včetně DPH: 1600

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama