test-trojice-zakladnich-desek-pro-socket-939
Hardware Článek Test trojice základních desek pro socket 939

Test trojice základních desek pro socket 939

Petr Válek

Petr Válek

18. 8. 2005 01:00 102

Seznam kapitol

1. nVidia - jak jde čas 2. nVidia nForce s číslem čtyři 3. ABIT AN8 Ultra 4. DFI nForce4-DAGF (Infinity) 5. FoxConn WinFast NF4UK8AA
6. Praktické testy 7. 3D Testy 8. Syntetické testy 9. Závěr

Vybrat si kvalitní základní desku pro oblíbenou platformu se socketem 939 dá jistě práci. Na trhu je přehršel základních desek od těch nejlevnějších až po ty špičkové, za které zaplatíme mnohdy pěkný balík. Abychom Vám tento výběr usnadnili, podnikli jsme malý průzkum trhu za Vás a prozkoumáme poměr ceny a výkonu u tří základních desek. Výrobci ABIT, DFI a FOXCONN nám předvedou jak se staví základní deska se srdcem nVidia nForce4.

Reklama

Jako ostatně vždy i dnes začneme povídání o základních deskách výrobcem čipové sady. Tou je firma nVidia a její počin s názvem nForce 4. Jak už název napovídá, jde o čtvrtou řadu revolučního řetězce firmy. První model, čipová sada nForce 420 byla na svou dobu relativně solidním základem, druhý model nForce2 ji však překonal co do rozšíření mnohonásobně.


Šlo tehdy o velice povedenou (zatlačme slzu v oku a milosrdně zapomeňme na první revize této čipové sady, která sebou nesla jak tomu bývá ostatně vždy s něčím novým řadu problémů se stabilitou a podobných) sadu, která přinesla do platformy socket A oživení v podobě dvoukanálového řadiče pamětí a dalších vymožeností jako byl Audio Procesor Unit u vybavenějších verzí.

Test trojice základních desek pro socket 939
i Zdroj: PCTuning.cz

Přestože jsou procesory AMD Athlon 64 již na trhu dosti dlouhou dobu, nedařilo se firmě nVidia vyrobit adekvátně výkonný základ. Ano existuje další pokračovatel rodu nForce, čipové sady nForce3, nForce 3 150 a poslední trojkový zástupce nForce 3 250 Gb, z hlediska výkonu a vybavenosti byly první dva jmenované rozhodně propadákem, nicméně poslední model, nForce 3 250 Gb už přinesla jisté zlepšení i v tomto ohledu a základní desky pro tuto platformu se začaly objevovat jako houby po dešti.

nVidia, vědoma si ztráty důvěry svých zákazníků však nelenila a zanedlouho uvedla další, v současné době poslední derivaci na téma nForce, čipset nForce 4 a to hned ve třech provedeních, které doplnil záhy levnější kolega především pro platformu 754 a výjimečně 939, model nForce4x. Celkem se tedy v současné době prodávají čtyři druhy této čipové sady, nForce4, nForce4Ultra, nForce4 4x a nForce4 SLI. Posledně jmenovaná jak už sám název napovídá podporuje osazení dvojice grafických karet pro maximální výkon v 3D aplikacích. Dnes však budeme testovat základní desky vybavené variacemi nForce4 a nForce4Ultra. SLI jsme vypustili záměrně, protože hledáme desku s co nejlepším poměrem cena výkon a SLI varianta nForce4 tyto základní desky přeci jen prodražuje.

Která je lepší, která je vybavenější, tak takové otázky si zřejmě pokládáte nyní. Pojďme se tedy společně na přesnější charakteristiky.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama