Tuning Steam Decku, do handheldu narvali přes 60 TB úložiště
i Zdroj: StorageReview
Novinka Tuning Steam Decku, do handheldu narvali přes 60 TB úložiště

Tuning Steam Decku, do handheldu narvali přes 60 TB úložiště

David Jiránek

David Jiránek

6. 11. 2023 13:00 3

Steam Deck už byl vylepšován různými způsoby. Uživatelé k handheldu přidali vylepšené chlazení, přesnější páčky, integrované stojánky a takto bychom mohli pokračovat. Úložiště o obří kapacitě je ale novinka.

Reklama

Modifikace rozšiřující úložiště zde také jsou. Ostatně osazení M.2 disku s větší kapacitou je celkem jednoduché. Magazín StorageReview ale šel opravdu do extrému a vzal to největší úložiště, které se dá jen tak sehnat. Řeš je o Solidigm P5336, enterprise SSD s kapacitou mohutných 61,44 TB.

Hledáte v celém zapojení háček? Tak pro začátek jde o U.2 disk, tudíž budete potřebovat redukci z M.2. Těch na internetu najdete dostatek, tudíž nešlo o velkou komplikaci. O dost horší je to s rozměry a spotřebou. Solidigm P5336 má rozměry o něco větší jak 2,5" SSD a rozhodně se nevejde do konzole, pokud si nevytisknete třeba speciální zadní kryt. Ani ten by však nepomohl. Disk totiž vyžaduje přídavné napájení. Jde jen o 25 W, ale to Steam Deck nedokáže pokrýt. Jak z videa můžeme vidět, na řadu přišel klasický ATX zdroj a externí rámeček pro disk.

Samotný Steam Deck si pak s obřím diskem poradil celkem bez problémů. Dokonce máme k dispozici i pár benchmarků. Rychlost sekvenčního čtení dosáhla na slušných 3,6 GB/s a zápis na 2,3 GB/s. Zde disk brzdí PCIe 3.0 rozhraní. Po formátování se ukázalo 55,7 TB volného místa, které lze využít. Těžko říct, zda jde u Steam Decku o rekord, ale rozhodně je to o pár TB víc, než má váš soused v počítači.

Pokud si tedy plánujete Steam Deck nekonvenčně rozšířit o SSD s vysokou kapacitou, nemusíte se být. Zařízení utáhne bez problémů prakticky cokoliv.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama