tym-vedcu-chce-do-sesti-let-naklonovat-mamuta
Novinka Tým vědců chce do šesti let naklonovat mamuta

Tým vědců chce do šesti let naklonovat mamuta

Mirek Kočí

Mirek Kočí

5. 12. 2011 18:00 34

Plán vypadá na první pohled jednoduše. DNA získaná z nalezu ze Sibiře se vloží do sloního vajíčka, jímž se oplodní sloní samice. A pokud vše půjde podle plánu, za dalších 600 dnů se narodí mládě dávno vyhynulého druhu.

Reklama

Tým vědců z Japonska, Ruska a Spojených států amerických plánuje v příštích letech naklonovat jeden z netypičtějších symbolů pravěku – mamuta. Informuje o tom list Yomiuri Shimbun.

Výzkumníci doufají, že se jim mládě podaří úspěšně naklonovat do šesti let, tedy do konce roku 2018. DNA vyhynulého tvora budou extrahovat ze zmrznuté kostry, která se v létě našla na Sibiři.

V projektu se počítá s tím, že se využije vajíčka slona afrického, do nějž se vstříkne nucleus (buněčné jádro pozn. aut.), který získají ze srpnového nálezu. Takto by mohlo vzniknout embryo mamuta.

Nepřehlédněte: Čínští vědci uložili data do DNA bakterií. Vydrží v nich 1000 let a nelze je napadnout

Elitní tým vědců vede emeritní profesor Kjótské univerzity Akira Iritani, který chce využít postupu svého kolegy Teruhiko Wakayamou. Jeho týmu se v minulosti podařilo úspěšně naklonovat mrtvou myš, jejíž tělo odpočívalo šestnáct let zmrazené na teplotu -20 °C.

I přes to, že je profesor Iritani hýří optimismem, je krajně nepravděpodobné, že se týmu podaří projekt dotáhnout až do úspěšného konce, jehož vyvrcholením by bylo narození naklonovaného mamuta.

Ale třeba pana profesora a jeho tým podceňujeme, nechejme se překvapit.

Tým vědců chce do šesti let naklonovat mamuta
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: CNN

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama