Ubuntu 24.04 Beta bude opožděná - její kód byl poškozen
i Zdroj: Vygenerováno pomocí Copilot AI
Novinka Ubuntu 24.04 Beta bude opožděná - její kód byl poškozen

Ubuntu 24.04 Beta bude opožděná - její kód byl poškozen

Ondřej Lyko

Ondřej Lyko

4. 4. 2024 10:00

Nová beta verze Ubuntu, s označením Noble Numbat, bude o týden opoždená. Důvodem je poškození kódu použitím škodlivého kompresního nástroje.

Reklama

V příspěvku na Discourse zveřejnil uživatel Łukasz "sil2100" Zemczak zprávu, že se společnost Canonical, která stojí za Ubuntu rozhodla “odstranit a obnovit všechny binární balíčky, které byly sestaveny pro Nomble Numbat poté, co byl kód CVE-2024-3094 vložen do xz-utils”. Hrozba, kvůli které společnost Red Hat také vydala naléhavé bezpečnostní upozornění spočívá v tom, že do určitých verzí xz-utils (kompresní software - používán i ve Windows) byl zaveden škodlivý kód. Díky rozhodnutí společnosti Canonical tak nebude nová beta obsahovat poškozený obsah. 

Andreas Freund (Openwall) řekl: "Po pozorování několika podivností kolem liblzma (součást balíčku xz) na instalacích Debianu v posledních týdnech, jsem přišel na odpověď: Škodlivý kód, který napadl xz-utils, otevřel v systému zadní vrátka. 

Ubuntu 24.04 Beta bude opožděná - její kód byl poškozen
i Zdroj: ComputingForGeeks.com

Vydání Ubuntu 24.04 (Noble Numbat) Beta je tak posunuto z původního datumu (4. 4. 2024) na datum o týden pozdější, a to na 11. dubna 2024.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama