Umělá inteligence už umí uvařit i pivo a dělá to možná lépe než člověk!
Vědce z Belgie napadlo, jak využít generativní AI i trošku jinak. Při náročném výzkumu pomohla vyladit pivo tak, že chutná i největším kritikům.
Belgičtí vědci ve studii pro Nature využili umělou inteligenci aby vyladila pivo. Pivo obsahuje spoustu různých aromatických molekul, které umí naše smysly zachytit a mozek následně tyto vjemy spojit do jednoho chuťového obrazu. Rozlišit ale jednotlivé chuťové molekuly je i pro největšího odborníka velikým oříškem, umělé inteligenci to ovšem nedělá takový problém.
Pro tento výzkum čepovali 250 komerčně dostupných druhů belgických piv z 22 různých pivních stylů. Pivo následně prošlo chemickým rozborem, u kterého vědci zkoumali přes 200 chemických vlastností a ze kterého následně sestavili detailní “degustační panel”. Dále mapují data z více než 180 000 spotřebitelských recenzí, aby trénovali 10 různých modelů strojového učení. Nakonec si pak spojovali látky, které v pivu dělají lepší a horší chuť a pomocí analýzy díky umělé inteligenci sestavili stupnici látek, které by měly vytvořit nejchutnější pivo.
Ve druhé fázi výzkumu se vědci sešli s degustační komisí složenou z šestnácti expertů. Tito odborníci ochutnali všechny vzorky, které byly předtím analyzovány, a posoudili jejich chuťové vlastnosti. Vědci vybrali padesát nejlepších vzorků. Tato náročná fáze trvala komisi téměř tři roky. V poslední fázi výzkumu poté všechna tato data naservírovali AI a ta vypracovala na základě preferencí chutí lidí kombinaci látek, která má vylepšit chuť piva, šlo např. o kyselinu mléčnou a glycerol. Nakonec toto pivo ochutnala komise již zmíněných šestnácti expertů a shodla se, že toto pivo chutná skutečně daleko lépe, než vzorky které doposud ochutnali.