Umělá inteligence zvládne hrát DOOM, je to potenciální hrozbou lidstva?
i Zdroj: Vygenerováno pomocí Bing AI
Novinka Umělá inteligence zvládne hrát DOOM, je to potenciální hrozbou lidstva?

Umělá inteligence zvládne hrát DOOM, je to potenciální hrozbou lidstva?

David Švrček

David Švrček

14. 3. 2024 10:34 8

Vědec ze společnosti Microsoft vyzkoušel, že umělá inteligence GTP-4 zvládla hrát DOOM bez zadání žádných instrukcí. Sice ji to moc nešlo, ale dokáže střílet na hráče.

Reklama

Vědec společnosti Microsoft a výzkumník z University of York Adrian de Wynter vyzkoušel, jak umělá inteligence hraje známou hru DOOM. Umělá inteligence tak zvládala jednoduché herní úkony jako je pohyb, otevírání dveří, bojování s nepřítelem a hlavně, střelbu ze zbraní. Tyto úkony AI zvládla bez toho, aniž by ji vědec zadal jakékoliv instrukce, jak má hru ovládat a co má ve hře dělat. AI tak sama věděla, jak má bojovat a jaké cíle má zaměřovat a ve hře zneškodňovat. 

Samotnému systému to však (zatím) moc nešlo, jakmile totiž nepřítel zmizel z jeho pohledu, nedokázal se na něj otočit a zareagovat jako lidský hráč a jeho protivník ho tak mohl snadno zničit. Pokud se však nepřítel lidského tvaru objevil v pohledu AI, dokonale jej zaměřila a vcelku rychle zneškodnila. Pokud bychom GPT-4 dodali informace o tom, jak hru hrát efektivněji, dokázala by ji hrát jistě lépe.

Umělá inteligence zvládne hrát DOOM, je to potenciální hrozbou lidstva?
i Zdroj: Steam

Máme se tedy čeho bát? Toť otázkou. Zatím nevyrábíme fyzické roboty se zbraněmi, které by se rozhodovaly jak a na koho útočit. Ale skutečnost, že GPT-4 neváhala střílet na objekty ve tvaru lidí, je stále znepokojivá.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama