Unikají specifikace PlayStationu 5 Pro, razantně naroste výkon grafiky
i Zdroj: Sony
Novinka Unikají specifikace PlayStationu 5 Pro, razantně naroste výkon grafiky

Unikají specifikace PlayStationu 5 Pro, razantně naroste výkon grafiky

David Jiránek

David Jiránek

12. 12. 2023 13:30 27

Za necelý rok bychom se podle spekulací měli dočkat vylepšené verze konzole PlayStation 5 od Sony. První únik specifikací naznačuje, že se inženýři zaměřili na výkon grafické jednotky.

Reklama

PlayStation 5 je tu s námi od listopadu 2020 a konzole s námi ještě pár let vydrží. Jak už to ale u posledních generací bývá zvykem, dočkáme se dvou lehce odlišných iterací. Štíhlejší verze Slim je už venku, tudíž zbývá ta s označením Pro. Výkonnější PS5 má dorazit v listopadu 2024 a nyní se dozvídáme, co bude uvnitř.

Podle úniku informací se Sony zaměřilo na vylepšení grafického čipu. Ten opět využije AMD architekturu, avšak novější RDNA3. Poskočí počet grafických jader (CU) z 36 na 60. To znamená posun z 2 304 na 3 840 stream procesorů. Naroste také počet AI akcelerátorů na 120 a Ray akcelerátorů na 60. Jedná se o velmi podobné specifikace s grafickou kartou Radeon RX 7800 XT.

Co se hrubého výkonu týče, nejspíše se dočkáme zlepšení u ray tracingu díky přidání Ray akcelerátorů. Díky zakomponování AI akcelerátorů využije Sony svojí technologii AI upscalingu. Cílem je stabilní 4K výstup při více jak 30 FPS.

Vylepšením si projde také sdílená paměť. Kapacita 16 GB zůstává, avšak rychlost se posune z 14 Gb/s na 18 Gb/s s celkovou propustností 576 GB/s.

Unikají specifikace PlayStationu 5 Pro, razantně naroste výkon grafiky
i Zdroj: Videocardz

Procesor s architekturou AMD Zen2 se vylepší jen co se týče frekvencí. Ty se v maximu posunou z 3,5 na 4,4 GHz. Osazeno zůstává 8 jader a 16 vláken.

Čip s výrobní architekturou TSMC N4P (4 nm) dostal označení Viola, celou konzoli Sony interně zmiňuje jako projekt Trinity. K představení by mělo dojít v září 2024 a na trh PS5 Pro dorazí v listopadu.

Neznámou je aktuálně cena konzole i například velikost interního disku. Ten narostl u Slim verze z 825 GB na rovný 1 TB.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama