Uniklý benchmark Intel Core i7-14700K prozrazuje, kde se posune výkon nových procesorů
i Zdroj: Tech Kiga, Pexels
Novinka Uniklý benchmark Intel Core i7-14700K prozrazuje, kde se posune výkon nových procesorů

Uniklý benchmark Intel Core i7-14700K prozrazuje, kde se posune výkon nových procesorů

David Jiránek

David Jiránek

10. 7. 2023 12:00 25

Intel se připravuje na vydání 14. generace Core procesorů, což znamená, že se občas nějaký kus zatoulá do nepovolaných rukou. Nový únik benchmarků ukazuje, že se Intel zaměřil zejména na vícejádrový výkon, kdežto jednotlivá jádra zůstanou na velmi podobné úrovni.

Reklama

O únik obrázků se postaral hardwarový leaker vystupující pod tagem wxnod. Ten otestoval jeden ze vzorků procesoru Intel Core i7-14700K v benchmarku Cinebench a CPU-Z. Z výstupu těchto programů můžeme hodnoty porovnat s předchůdcem v podobě Core i7-13700K.

Připravovaná novinka od Intelu je v CPU-Z rychlejší v jednojádrovém výkonu o 3,8 % a o 18,2 % ve vícejádrovém testu. Obdobné hodnoty, tedy 4,2 % a 16,9 % hlásí také rozdíl v Cinebenchi. Je tedy jasné, že větší posun přijde o vícejádrových operací.

Než ale začneme dělat závěry, je potřeba si připomenout, že firmware jistě není finální a ostatně neznáme ani původ tohoto čipu. Může se jednat o předprodukční, či dokonce inženýrský kus, který nedosahuje plného potenciálu. 

Trochu se spekulovalo i o počtu a rozložení jader. i7-14700K podle posledních informací dostane celkem 8 výkonných jader, každé s dvojicí vláken. Ty doplní 12 úsporných jader. Maximální frekvence se posune o 100 MHz na 5,5 GHz. Základní frekvence začíná na 3,4 GHz. Vydání procesoru by mělo přijít letos v říjnu. Cenovku zatím neznáme.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama