Unikly specifikace záhadného čipu Intel Core Ultra K, co je zač?
i Zdroj: Intel
Novinka Unikly specifikace záhadného čipu Intel Core Ultra K, co je zač?

Unikly specifikace záhadného čipu Intel Core Ultra K, co je zač?

David Švrček

David Švrček

8

Na CPU-Z se objevily specifikace čipu Intel Core Ultra K. Patrně jde o jeden ze tří čipů Arrow Lake-S. Taktuje maximálně na 5 GHz a postrádá podporu AVX-512.

Reklama

Na CPU-Z se objevil záhadný čip Intel Core Ultra K. Čip používá procesní uzel Intel 4 a dosahuje maximálního taktu 5 GHz. Tento konkrétní vzorek je založen na B0 křemíku a využívá novou patici LGA 1851. Stejně jako předchozí generace, i tento čip postrádá podporu AVX-512.

Tento vzorek může být jedním ze tří modelů řady K pro Arrow Lake-S: Core Ultra 9 285K, Core Ultra 7 265K a Core Ultra 5 245K. Vlajková loď Core Ultra 9 285K má mít údajně 8 jader Lion Cove P a 16 jader Skymont E, zatímco modely Core Ultra 7 a Core Ultra 5 nabízejí kombinace 8P/12E a 6P/8E jader.

Absence AVX-512 na tomto čipu potvrzuje, že Intel pokračuje ve vyřazování této funkce. Tento trend začal s Alder Lake, kde komplikace při implementaci AVX-512 vedly k jeho odstranění. Intel se rozhodl tuto podporu zcela vyřadit kvůli špatné kompatibilitě mezi Golden Cove P-jádry a Gracemount E-jádry.

AMD, na druhé straně, zachovalo podporu AVX-512 v plné síle s minimálními ústupky na výkonu, což je staví do konkurenční výhody. Absence podpory AVX-512 u nových Intel čipů je pro mnoho uživatelů zklamáním, zvláště vzhledem k tomu, že AMD dokáže tuto funkci efektivně implementovat bez nutnosti snižování taktů procesoru.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama