uspeje-google-a-jeho-knihovna
Novinka Uspěje Google a jeho knihovna?

Uspěje Google a jeho knihovna?

Martin Stančík

Martin Stančík

19. 9. 2009 00:00 1

Americké ministerstvo spravedlnosti včera prohlásilo, že by dohoda mezi Googlem a vydavateli a autory knih měla být zablokována.  

Reklama


Ministerstvo v dopise soudu v New Yorku napsalo, že by "měl zamítnout návrh vyrovnání v jeho současné podobě a podnítit další jednání (mezi autory/vydavateli a Googlem), díky kterým by byla dohoda upravena tak, aby byla v souladu s autorskými a antimonopolními zákony." Federální soud v New Yorku nyní prošetřuje dohodu, kterou Google s vydavateli uzavřel v roce 2005. Autoři a vydavatelé totiž Google v té době nařkli z toho, že skenováním kompletních knih porušoval jejich práva. Google tak před rokem vytvořil registr, do kterého se autoři mohou přihlásit a bude jim vyplácena odměna za jejich díla.

Uspěje Google a jeho knihovna?
i Zdroj: PCTuning.cz

Ministerstvo spravedlnosti řeklo, že i když zatím vyšetřování neukončilo, je velmi dobře možné, že nakonec rozhodne, že Google porušuje antimonopolní zákony. "Nad podněty ministerstva se zamýšlíme a těšíme se, jak je budeme moci probrat u soudu," řekl mluvčí Googlu. Podle ministerstva by se internetový gigant díky dohodě stal prakticky exkluzivním distributorem děl, u nichž není známý autor. V tomto týdnu se také objevily hlasy, aby si s prošetřením dohody mezi Googlem a autory nedávala na čas ani Evropská unie.
 

Zdroj: Reuters

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama