v-amd-nezustal-od-rana-kamen-na-kameni
Novinka V AMD nezůstal od rána kámen na kameni

V AMD nezůstal od rána kámen na kameni

Z. Obermaier

Z. Obermaier

4. 11. 2011 19:53 69

Ráno jsme vám oznámili, že se v AMD bude propouštět. Známe detaily zemětřesení jež se dotklo všech oddělení.

Reklama
V AMD nezůstal od rána kámen na kameni
i Zdroj: PCTuning.cz

Tento člověk se pro 1400 zaměstnanců společnosti AMD stal noční můrou a katem. Nový ředitel Rory Read doslova zmasakroval značnou část firmy a jejích zaměstnaců. AMD dnes rozeslalo tiskovou zprávu ve které ohlašuje propuštění deseti procent zaměstnanců, v rámci úspor a lepší budoucí konkurenceschopnosti AMD. Ve chvíli kdy jsme u nás tuto zprávu četli, bylo už téměř vše ale dokonáno. Zemětřesení totiž začalo už v úterý 1.listopadu, kdy stovky lidí obdrželo výpověď. Z ničeho nic, ze dne na den.

Propuštění zaměstnanci se ale už začínají rozkoukávat a komentují svůj osud na sociálních sítích. Dozvídáme se první jména a oddělení kde "Krvavý Rory" řádil nejvíce. Někteří z nich dokonce vynesli i mail zaměstnancům jež ředitel posílal a kde obhajuje své řádění. Tato situace se totiž nazvat jinak nedá, razance výpovědí měla kadenci těžkého kulometu. Některá celá oddělení zanikla, jiná zhubla i o více než polovinu. Z různých tweetů a komentářů zhrzených pracovníků AMD se postupně uceluje obrázek koho se nejvíce propouštění dotklo.

V první linii na odstřel byl marketingový tým. Z jeho vedení šli téměř všichni. A nešlo o žádné malé ryby, došlo i na vice-prezidenty a šefy celých regionálních zastoupení. Došlo i na běžné PR agenty po celém světě. Marketing a PR oddělení zhublo o stovky lidí ve všech zemích a státech kde je pobočka. Tím to ale nekončí, bylyi odejiti vývojáři a architekti procesorů, zeštíhlen byl i tým tvořící grafické karty. Podle dobře informovaného zdroje se zmenšil i tým tvořící ovladače pro grafiky. V tuto chvíli ještě neznáme všechny detaily, časem se ale jistě dozvíme kdo další se rozloučil. Podle T. Valicha byl také rozpuštěn tým připravující recenze produktů a jejich podklady, pravděpodobně díky "výkonu a přijetí" Bulldozeru. Propouštění se nevyhlo ani týmům pracujícím na profi grafikách FirePro, serverových produktů a mobilních zařízení.

Na to, jak je Rory ve své funkci krátce se tedy pořádně rozšoupl. Tohle nejde zrealizovat za den nebo týden, to muselo být v přípravě měsíce. Pokud se ptáte jak to ovlivní uvádění dalších produktů, tak odpovídám, že velice významně. Do konce roku s velkou pravděpodobností nečekejte od AMD nic. Nezbyl skoro nikdo, kdo by případné nové grafiky vůbec novinářům a veřejnosti odprezentoval, vyrobil pro ně sjady a poslal samply. Z tohoto týdne se bude AMD vzpamatovábat měsíce. Na druhou stranu nám ale naštvaní bývalí zaměstnanci řeknou jistě mnoho perliček ze zákulisí. Třeba proč je výkon Bulldozeru tak bídný a podobně. Následující týdny budou jistě zajímavé hlavně z tohoto důvodu.

UPDATE: Nyní jsme dostali zprávu, že AMD kompletně mění strategii a hlavními produkty budou do budoucna APU (Llano, Trinity, Brazos). Vše na úkor serverových a desktopových procesorů. Týmy vyvíjejíci klasické procesory byly osekány  a lidé propuštěni. Podle AMD tam není možné Intelu konkurovat a AMD se z těchto trhu pravděpodobně zcela stáhne a bude hledat své místo v tabletech, mobilních zařízeních kde má proti Intelu šanci. Ono to asi je správné rozhodnutí, proč lít miliony do vývoje Bulldozerů když pak nemají proti Intelu šanci. To je lepší nalít miliony do APU a tam Intelu řádně zatopit. Tato strategie dává smysl. Co ale bude s desktopovými grafikami je zatím otázka ..

Zdroj: Twitter, Facebook, fóra ...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama