v-aplikacich-pro-android-se-ukryval-adware-lightsout
Novinka V aplikacích pro android se ukrýval adware LightsOut

V aplikacích pro android se ukrýval adware LightsOut

Mirek Kočí

Mirek Kočí

6. 1. 2018 17:30 3

Hledáte správnou aplikaci pro váš telefon s Androidem? Pak opatrně. Výzkumníci společnosti Check Point objevili nový adware v Google Play. Kód s názvem LightsOut se skrýval ve 22 různých aplikacích pro svítilny a utility a byl stažen až 7,5 milionkrát. A jaký je účel tohoto škodlivého kódu? Vytvářet nelegální příjmy z reklamy od nic netušících uživatelů.

Reklama

LightsOut obtěžuje reklamou a navíc skryje svou ikonu, aby zabránil možnému odstranění aplikace. Uživatelé museli například kliknout na reklamu, aby mohli přijímat hovory nebo se mohli připojit k WiFi. Jeden uživatel upozornil, že obtěžující aktivity pokračovaly, i když si zaplatil za speciální verzi bez reklam.

„Škodlivá aplikace nabízí uživateli ovládací panel, ve kterém mohou zdánlivě vypnout nebo zapnout 'sponzorovaný obsah'. Vyvolat reklamu pak může například připojení k WiFi, ukončení hovoru, zapojení nabíječky nebo uzamčení obrazovky. Pokud se ale uživatel rozhodne vypnout tyto funkce, LightsOut může rozhodnutí uživatele změnit a dále zobrazovat nevyžádanou reklamu. Vzhledem k tomu, že reklamy nejsou přímo spojené s aktivitami LightsOut, uživatel pravděpodobně nepozná, co je způsobilo, a dokonce i když bude mít podezření, že aplikace je infikovaná, není možné najít ikonu pro odstranění,“ řekl Petr Kadrmas, Secuity Engineer Eastern Europe ve společnosti Check Point.

V aplikacích pro android se ukrýval adware LightsOut
i Zdroj: PCTuning.cz

Cloudové platformy, jako jsou například obchody s aplikacemi, mají svá vlastní bezpečnostní opatření. A i když Google nedávno významně investoval do zlepšení bezpečnosti Google Play, uživatelé si musí uvědomit, že potřebují také vlastní bezpečnostní opatření. "LightsOut" nám opět připomíná, že uživatelé by měli být aktivní a nenechávat svou ochranu na někom jiném. Mnoho uživatelů si stále neuvědomuje, jaká rizika jim hrozí.

Check Point o aplikacích informoval Google, který je obratem z Google Play odstranil.

Zdroj: Check Point

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama