vedci-vylepsili-baterie-elektrody-vytvori-z-grafenu
Novinka Vědci vylepšili baterie: Elektrody vytvoří z grafenu

Vědci vylepšili baterie: Elektrody vytvoří z grafenu

Lukáš Voříšek

Lukáš Voříšek

6. 8. 2011 11:00 9

Nejpevnější materiál na světě má prý unikátní vlastnosti, které umožní rychlejší nabíjení a zabrání stárnutí článků.

Reklama

Grafen je forma uhlíku strukturou podobná grafitu představující nejpevnější známý materiál na světě. Že má široké množství využití je nepochybné, IBM vyrobilo grafenový tranzistor s frekvencí 155 GHz, mnozí věří, že nahradí křemík (nejen) při výrobě procesorů a nyní se jej vědci rozhodli použít k výrobě elektrod v bateriích.

Vědci vylepšili baterie: Elektrody vytvoří z grafenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Elektrody jsou v tomto případě elektrický vodič v kontaktu s nekovovou částí elektrického obvodu - elektrolytem, kde důsledkem chemických rekací vzniká elektrické napětí. Právě elektrody se postupně opotřebují a použitím grafenu by mělo dojít k výraznému zlepšení jejich vlastností. Nebyl však použit grafen samotný, ale za teploty 300°C jeho spojením s cínem vznikl vhodný kompozitní materiál. Výsledný produkt zlepšuje vlastnosti elektrody (čti: umožní rychlejší nabíjení) a pružnost grafenu zabrání opotřebení.

Vědci vylepšili baterie: Elektrody vytvoří z grafenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Laboratorní pokusy  zatím vypadají všelijak a zachovat plnou kapacitu článků se daří kolem 30 nabíjecích cyklů. Pro komerční využití by bylo zapotřebí několik stovek, což samotní vědci přiznávají a podle svých slov musí přijít s nějakým „výrazným zlepšením“, než se dočkáme masového nasazení.

Nepřehlédněte:

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama