vedci-vytvorili-prvni-milimetrovy-pocitac
Novinka Vědci vytvořili první milimetrový počítač

Vědci vytvořili první milimetrový počítač

Mirek Kočí

Mirek Kočí

10. 3. 2011 16:30 19

ČIp bude hlavně využíván ve zdravotnictví. Skládá se z mikroprocesoru, tlakového snímače, paměti, extrémně tenké baterie, jednoho solárního článku a modulu pro bezdrátový přenos dat.

Reklama

Skupina expertů z univerzity v Michiganu oznámila, že vyvinula první prototyp výpočetního systému o velikosti přibližně jednoho milimetru krychlového.

Jde o počítač s názvem Phoenix, který je navržen tak, aby mohl být implementován do lidského oka, kde bude monitorovat nitrooční tlak pacientů postižených glaukomem (zeleným zákalem; pozn.aut). Podle profesora tamní univerzity a jednoho z vědců podílejícím se na tomto projektu, Dennise Sylvestera, se jedná o skutečně první výpočetní systém této velikosti.

Nepřehlédněte:

Čínští vědci uložili data do DNA bakterií. Vydrží v nich 1000 let a nelze je napadnout

Počítač se skládá ze snímače tlaku, mikroprocesoru, paměti a opravdu tenké baterie. Navíc může využívat dobíjení skrze solární článek a do titěrného prostoru se podařilo ještě vměstnat anténu odesílající bezdrátově data do externí čtečky.

Čip sám o sobě je energeticky nenáročný. Má vysoce sofistikovaný, chtělo by se říci až extrémní, režim spánku, kdy se počítač na okamžik aktivuje každých patnáct minut, přičemž během tohoto úkonu spotřebuje pouze 5,3 nanoWattů.

Vědci věří, že drobné počítače by mohly být jednou využívány pro sledování znečištění, monitorování strukturální integrity, nebo provádění dozoru nad zdravím pacienta. „Můžeme shromažďovat údaje, uložit je a předat je dál,“ uvedl Sylvester a pokračoval: „Možnosti využití systému této velikosti jsou nekonečné.“

Vědci vytvořili první milimetrový počítač
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Computerworld

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama