velky-cinsky-krok-vpred-huawei-xiaomi-oppo-a-vivo-vytvari-alternativu-ke-google-play
Novinka Velký čínský krok vpřed. Huawei, Xiaomi, Oppo a Vivo vytváří alternativu ke Google Play

Velký čínský krok vpřed. Huawei, Xiaomi, Oppo a Vivo vytváří alternativu ke Google Play

Mirek Kočí

Mirek Kočí

6. 2. 2020 16:00

Ostatní čínští výrobci se strachují, že časem dopadnou jako Huawei, který se stal rukojmím v obchodním sporu mezi USA a Čínou a jemuž americká administrativa zamezila přístup k důležitým součástkám, a především k plnohodnotnému využívání operačního systému Android. Společně tak nyní vymýšlejí strategii, která by minimalizovala možné budoucí škody, kdyby se ocitli ve stejné situaci jako Huawei.

Reklama

Dle agentury Reuters nyní vzniká platforma zahrnující společnosti Huawei, Xiaomi, Oppo a také Vivo, což jsou největší čínští výrobci mobilních telefonů. Že se nejedná o žádná ořezávátka, dokládají agentury Canalys a Counterpoint Research, podle nichž jde o čtyři z šesti nejprodávanějších mobilních značek světa.

Cílem jejich snažení je vybudování projektu pro vývojáře mimo Čínu, kteří by plnili jejich příslušené aplikační obchody nejdůležitějšími aplikacemi a hrami, což by čínské podniky učinilo silnější v případném sporu s americkou vládou.

Platformu s názvem Global Developer Service Alliance (GDSA) má zažít start v březnu s tím, že zpočátku bude pokrývat devět region včetně Indie, Indonésie nebo Ruska. Nicole Peng z agentury Canalys k tomu uvedla: „Z vytvoření aliance bude profitovat každý z výrobců především tam, kde má silnou uživatelskou základnu. Xiaomi v Indii, Vivo a Oppo v jihovýchodní Asii a Huawei v Evropě.“ „Za druhé, je to začátek budování nějaké silnější pozice pro případná vyjednávání s Googlem,“ dodala.

Úspěch GDSA se bude odvíjet hlavně od toho, jaké podmínky vývojářům nabídne. Google si bere 30% vydělaných peněz vývojářů za poskytnutí svého Obchodu Play, což není málo. Pokud čínské firmy opravdu masivně zainvestují, můžeme očekávat rychlý růst nové platformy. Finance na to mají.

Velký čínský krok vpřed. Huawei, Xiaomi, Oppo a Vivo vytváří alternativu ke Google Play
i Zdroj: PCTuning.cz

Huawei se loni dostal na černou listinu Spojených států kvůli možnému napojení na čínskou vládu a od té doby americké firmy potřebují zvláštní povolení, pokud chtějí této čínské společnosti dodávat své produkty. Asijský telekomunikační nemůže ve svých nových smartphonech mimo jiné používat služby společnosti Google, a tím pádem ani rozšířené aplikace jako Google Maps, GMail nebo YouTube. Zatímco v Číně není nic takového potřeba řešit, pro globální trh je náhrada za aplikace Googlu životně důležitá.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama