Většinu uživatelů trápí vysoká spotřeba komponent kvůli účtu za elektřinu a teplu, ukázal průzkum
i Zdroj: Nvidia
Novinka Většinu uživatelů trápí vysoká spotřeba komponent kvůli účtu za elektřinu a teplu, ukázal průzkum

Většinu uživatelů trápí vysoká spotřeba komponent kvůli účtu za elektřinu a teplu, ukázal průzkum

David Jiránek

David Jiránek

1. 6. 2022 14:20

Na webu techpowerup.com probíhal průzkum, jehož cílem bylo zjistit, jak velkou část PC hráčů a nadšenců trápí zvyšující se spotřeba komponent. Anketa navíc odhalila nejčastější důvody obav.

Reklama

Zvyšující se spotřeba komponent je téma, na které pravidelně narážíme při uvedení nových komponent, nejčastěji procesorů a grafických karet. Výkon zdrojů tím pádem také stoupá a dnes již bez problémů seženete modely s výkonem přes 1000 W. Web techpowerup.com se proto rozhodl uspořádat anketu s cílem odhalit, zda a proč tento trend uživatelům vadí.

Ankety se zúčastnilo 22 040 uživatelů řadících se zejména mezi nadšence a počítačové hráče. Obecně tak jde o náročnější uživatele. Celých 85,5 % této skupiny odpovědělo, že vzrůstající odběr elektřiny znepokojuje.

Důvody jsou různé a převládají zejména dva, totiž vyzařované teplo a náklady na elektřinu. Samotné chlazení je problematické v létě a samozřejmě zachování nízké teploty vyžaduje další elektřinu napájející větráčky, vodní pumpu nebo klimatizaci v místnosti.

Účty za elektřinu se za poslední měsíce prodražily i u nás, není proto divu, že více jak třetinu uživatelů (33,5 %) trápí zejména tento důvod.

Dalších 12,2 % uživatelů trápí výsledný hluk. U výkonných grafik jsou tři větráčky standard a vodní chlazení s radiátory o délce 320 mm ničím výjimečným.

Většinu uživatelů trápí vysoká spotřeba komponent kvůli účtu za elektřinu a teplu, ukázal průzkum
i Zdroj: techpowerup.com

Pouze 11,3 % považuje za největší problém dopad na životní prostředí. Zbylých 14,5 % nevidí ve vzrůstající spotřebě problém.

Magazín dále zmiňuje, že grafická karta Nvidia GeForce GTX 980 Ti si v roce 2015 řekla o 211 W v zátěži. GTX 1080 Ti o 231 W o dva roky později. V roce 2018 RTX 2080 Ti při hraní brala 273 W a nová RTX 3090 Ti si řekne o 445 W. Skok tedy přišel zejména v posledních několika letech.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama