Výroba čipů Blackwell se zpozdí, Nvidia objevila konstrukční chyby
i Zdroj: Obrázek poskytla společnost Nvidia
Novinka Výroba čipů Blackwell se zpozdí, Nvidia objevila konstrukční chyby

Výroba čipů Blackwell se zpozdí, Nvidia objevila konstrukční chyby

David Švrček

David Švrček

39

Nové čipy Blackwell pro AI servery od Nvidie se zpozdí. Důvodem jsou konstrukční chyby v architektuře čipů. Co na to asi řekne Google nebo Meta která za čipy utratila miliardy?

Reklama

Nvidia zpozdí dodávky své nové řady čipů Blackwell kvůli objeveným konstrukčním chybám. Tyto problémy, odhalené příliš pozdě ve výrobním procesu, oddálí dodávky minimálně o tři měsíce. Jádro problému spočívá v procesorové matrici, která spojuje dvě GPU na čipu GB200, přičemž chybu identifikoval výrobce TSMC. Nvidia nyní přepracovává návrh a plánuje nové testy před zahájením sériové výroby.

Výroba čipů Blackwell se zpozdí, Nvidia objevila konstrukční chyby
i Zdroj: Nvidia

Zpoždění negativně ovlivní technologické giganty, jako jsou Google, Meta a Microsoft, které investovaly značné částky do těchto čipů. Google například objednal tyto čipy za více než 10 miliard dolarů. Nvidia informovala tyto společnosti o zpoždění, které by mohlo narušit jejich plány na implementaci AI technologií, kompenzace však patrně nepřijdou.

Konkurenční společnosti, jako jsou Intel a AMD, mohou využít tohoto zpoždění k posílení svých pozic na trhu. AMD například nabízí svůj open-source ROCm framework jako alternativu k CUDA od Nvidie, zatímco Intel vyvíjí cenově dostupnější AI čipy třeba řady Gaudi. I přes tyto problémy zůstává Nvidia optimistická ohledně své výrobní časové osy. Společnost uvedla, že produkce pokračuje podle plánu, ačkoli se přímo nevyjádřila k hlášenému zpoždění. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama