Výrobci čipů hlásí rekordní tržby, problémům s dodávkami navzdory
i Zdroj: PCTuning.cz
Novinka Výrobci čipů hlásí rekordní tržby, problémům s dodávkami navzdory

Výrobci čipů hlásí rekordní tržby, problémům s dodávkami navzdory

Mirek Kočí

Mirek Kočí

2. 6. 2021 15:14

Podle údajů analytické společnosti TrendForce zaznamenalo deset největších výrobců čipů na světě v prvním čtvrtletí letošního roku rekordní nárůst tržeb.

Reklama

Firma odhaduje, že kombinované tržby deseti největších producentů čipů v prvním kvartálu stouply na rekordních 22,75 miliardy dolarů (18,65 miliardy eur). Čipy se přitom používají prakticky ve všem. Najdeme je v automobilech, TV, herních konzolích nebo zubních kartáčcích. 

Z důvodu rostoucí poptávky po různých koncových zařízeních výrobci zvyšují zakázky komponent, což způsobilo, že od roku 2020 je na trhu nedostatek polovodičů. Analytici odhadují, že problémy s dodávkami mohou trvat až do roku 2023.

Čip TSMC
i Zdroj: PCTuning.cz
Čip TSMC

Přibližně 57% z tržeb producentů čipů připadalo v minulém čtvrtletí na firmu TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation), jejíž tržby stouply o 2 % na 12,9 miliardy dolarů. Růst tržeb hlásila i čínská SMIC, a to o 15% na 1,1 miliardy dolarů. Samsung zaznamenal pokles tržeb o 2% na 4,1 miliardy dolarů, kvůli výpadku továrny v Texasu v důsledku silných mrazů. 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama