Vzniká databáze kompatibilních her s Windows on Arm
i Zdroj: Microsoft
Novinka Vzniká databáze kompatibilních her s Windows on Arm

Vzniká databáze kompatibilních her s Windows on Arm

David Jiránek

David Jiránek

22. 5. 2024 13:20 1

Microsoft se plně opřel do Arm architektury a svoje Surface produkty překlopil na čipy od Qualcommu. Podobně tomu činí i jiní výrobci. A hráče může těšit, že obří komunita už vytváří databázi kompatibilních her.

Reklama

Před pár lety přešel Apple kompletně na Arm, nyní podobný krok zkouší Microsoft. Ten se chytl příležitosti s novým Qualcomm čipem Snapdragon X Elite. Jeho hlavní výhodou je efektivita, ale ani v hrubém výkonu na tom není špatně. Ostatně Microsoft sdílel, že si na zařízení typu Surface Pro 11 zahrajete Baldur's Gate 3 na 30 FPS. Níže pak máme ukázku z Borderlands 3, kde si Microsoft vypomáhá automatickým Super Resolution.

Samotný výkon takový problém nebude. Časem by měl růst a hlavně na tenkých zařízeních nikdo nečeká hodnoty FPS jako u tři kila těžkého notebooku. Náročnější to bude s kompatibilitou.

Na webových stránkách worksonwoa.com  už existuje slušně velká databáze her, které jsou kompatibilní s Windows on Arm. Při detailu se navíc dozvíte, na jakém čipu byla hra testována a kolik snímků za sekundu můžete čekat. Sám Microsoft tuto stránku při prezentaci sdílel, ačkoliv se jedná o komunitní projekt.

Podobnou databázi znají Linux uživatelé. Seznam na webu Protondb.com se rozrostl zejména v posledních letech díky nástupu Steam Decku. Později podobnou databázi implementoval přímo Steam. Samozřejmě nelze obojí plně porovnávat. V případě Microsoftu mluvíme o přechodu z x86 na Arm, u Protondb jde o operační systém Linux. Oba projekty mohou mít ale podobnou budoucnost. V případě Worksonwoa bude záležet na masivním rozšíření Arm počítačů s Windows.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama